2
BELGA

H&M wil prijzen verhogen (maar dat is net een goede zaak)

De Zweedse modegigant H&M heeft maandag bekendgemaakt dat het mogelijk zijn prijzen verhoogt zodat ze de armste arbeiders ter wereld meer loon kunnen uitbetalen. Zou jij graag wat meer betalen voor een t-shirt in ruil voor de garantie dat er geen 'moderne slavernij' aan te pas kwam?

Het Zweedse modebedrijf heeft het doel vooropgesteld om het loon van 850.000 textielarbeiders wereldwijd te verhogen tegen 2018. De aankondiging kwam na een ontmoeting met lobbygroepen in Stockholm waar H&M plannen onthulde om de textielarbeiders in landen als Bangladesh meer te betalen. Het minimumloon bedraagt er momenteel 50 euro per maand.

Het hoofd van duurzaamheid bij H&M Helena Helmersson zei aan het persagentschap AFP dat hogere prijzen in de winkel een mogelijkheid zijn op lange termijn, maar dat klanten in de nabije toekomst geen plotse verhoging moeten verwachten. "We zullen onze macht gebruiken om de leveranciers te dwingen tot eerlijkere lonen, voor opleidingen voor werknemers en voor de erkenning van vakbonden in de loonsonderhandelingen", aldus Helmersson.

H&M lobbyt ook bij overheden om het minimumloon op te trekken. De recente verhoging daarvan in Bangladesh is alvast een verbetering. Maar dat is niet genoeg om sommige werknemers uit de armoede te halen. "We kunnen doelen vooropstellen om te verzekeren dat leveranciers de juiste loonstructuren hanteren. In Bangladesh hebben we al gemerkt dat wanneer het loon wordt opgettrokken, de huur- en voedingprijzen ook toenemen, lonen moeten dus constant bekeken worden", besluit Helmersson.

Waakhonden noemen deze verklaring van de Zweedse keten een erg belangrijke doorbraak. "Het is de eerste keer ooit dat H&M heeft gezegd dat ze bereid zijn de prijzen te verhogen en dat de klanten hier klaar voor zijn", aldus Viveka Risberg van Swedwatch, dat Zweedse multinationals controleert.  "Het gaat nog jaren duren voor arbeiders in Bangladesh een loon krijgen waar ze van kunnen leven, maar dit is een stap in de goede richting."

2 Arbeiders in Bangladesh protesteren tegen de lage lonen.
AFP Arbeiders in Bangladesh protesteren tegen de lage lonen.

Lees meer