8
Bart Kiggen

Het woonportret van bloemstyliste Loes van Look: “Ik ben dol op kerstkitsch, decoreren gebeurt dan ook op de melige tunes van Mariah Carey”

De boeketjes die bloemstyliste Loes van Look onder de naam Wildflowers and Wodka maakt, zijn allesbehalve tuttig. Haar creaties, installaties en decors van verse snij- en droogbloemen zijn romantisch, edgy én bohemien. Die sfeer sijpelt ook in haar Antwerpse appartement door.

Welk decoratiestuk mag bij jou zeker niet ontbreken tijdens de kerstperiode?

“Een echte kerstboom. Vorig jaar heb ik ruziegemaakt met mijn vriend Max, omdat ik een boom gekocht had die hij te voet naar huis moest sleuren. Ik had er veel te laat aan gedacht, en wat er die dag overbleef, was een schraal ding dat vrienden omschreven als ‘de kerststruik’. Nu heb ik er tijdig eentje in huis gehaald via bol.com. Decoreren gebeurt op de melige tunes van Mariah Carey. Ik ben dol op kerstkitsch.”

8 Een echte kerstboom met kitscherige ballen is een must tijdens de eindejaarsperiode.
Bart Kiggen Een echte kerstboom met kitscherige ballen is een must tijdens de eindejaarsperiode.

De boom is wellicht het enige kitscherige element in huis, want de sfeer van jouw appartement oogt heel sereen en bohemien.

“Ja, ik hou wel van de combinatie van witte en crèmetinten, afgewisseld met oudroze en roestbruin. Het is opvallend hoe mijn interieurstijl aansluit bij de tinten van mijn droogboeketten. Zoals je ziet, ben ik fan van vintage accessoires en houten meubels, maar ook rotan details zoals de plafondlampen, het kamerscherm en de Emanuelle-stoel die mijn kat, Sjaak, als krabpaal gebruikt. Bohemien is een stijl waar ik altijd naar teruggrijp in huis. De enige inbreng van mijn vriend, die muzikant is, zijn het keyboard en de tafelset met chromen rand, een souvenir van zijn grootouders. Hoewel ik geen fan ben van zilver, combineert het goed met goud.”

Overal staan vazen met boeketten van gedroogde bloemen, de trend van het moment.

“Momenteel loopt het storm voor droogbloemboeketten en -kransen in gebleekte tinten. Het voordeel is dat ze lang meegaan en mooi blijven. Ze brengen leven in huis, ze zijn romantisch en warm. De stukken die hier staan, zijn souvenirs van projecten. Ik verander ze nooit, maar vul ze wel regelmatig bij met nieuwe gedroogde bloemen en bladeren.”

8 Loes etaleert haar collectie drinkglazen in een vintage vitrinekast.
Bart Kiggen Loes etaleert haar collectie drinkglazen in een vintage vitrinekast.

Leuk en opvallend detail zijn de droogboeketten aan het plafond in de slaapkamer.

“Als ik hard werk voor een ander, of het nu om een huwelijk of een installatie gaat, beloon ik mezelf met een nieuw decoratiestuk. De gedroogde bloemen boven mijn bed vul ik binnenkort weer aan. Mijn slaapkamer is mijn favoriete ruimte. Daar komen mooie kleuren samen, zoals bruin, roze en oker.”

Heb je veel erfstukken in huis?

“De antieke stoel met bloemenprint is van mijn overleden grootmoeder. Ik zeul die overal mee naartoe en zal die nooit wegdoen.  Mijn papa is verknocht aan veilingen, en destijds heeft hij een groot lot glazen opgekocht, waarvan hij me een deel cadeau gedaan heeft. Zelf drink ik geen alcohol, dus worden de glazen alleen gebruikt bij feestelijke gelegenheden. Om ze uit te stallen heb ik een vintage vitrinekast gekocht.”

8 De bleke en natuurlijke tinten van het interieur sluiten harmonieus aan bij de droogboeketten.
Bart Kiggen De bleke en natuurlijke tinten van het interieur sluiten harmonieus aan bij de droogboeketten.

Kaarsen, horen die ook bij een feestsetting?

“Ik ben dol op kaarsen. Ze aansteken is mijn manier om mezelf te troosten en het gezellig te maken als ik alleen thuis ben en de boekhouding of een andere rotklus moet doen.”

Krijg je als bloemstyliste vaak bloemen cadeau?

“Nee, mensen durven me geen bloemen te offreren. En dat vind ik best wel jammer. Daarom zet ik ze voor mezelf in vazen of keramieken schotels op tafel. Meestal zijn dat overschotjes van projecten. Als ik geïnviteerd word, maak ik wel altijd een boeketje op maat van de gastheer of -vrouw.”

8 Het antieke kaptafeltje is een verjaardagscadeau.
Bart Kiggen Het antieke kaptafeltje is een verjaardagscadeau.

Wat verkies je: wonen op het platteland of in de stad?

“Ik ben opgegroeid op het platteland in Limburg. En hoewel ik van bloemen en van de natuur hou, zie ik mezelf nooit terugkeren of op een boerderij wonen. Max en ik zijn echte stadsmensen. We houden van de drukte. Binnenkort keren we terug naar Parijs, zodat Max zich opnieuw voltijds kan wijden aan de muziek. Wat ons momenteel tegenhoudt, is het inboeten aan levenskwaliteit en woonoppervlakte, want we hebben het niet slecht hier in Antwerpen.” 

8 Een romantisch stilleven op de schouw met kaarsen, een antieke spiegel en een krans met droogbloemen.
Bart Kiggen Een romantisch stilleven op de schouw met kaarsen, een antieke spiegel en een krans met droogbloemen.
8 De bewoonster heeft een zwak voor tapijten en vintage meubels met rotan details. Tegen de wand leunt een 
keyboard.
Bart Kiggen De bewoonster heeft een zwak voor tapijten en vintage meubels met rotan details. Tegen de wand leunt een  keyboard.
8 Het aardse kleurenpalet zet zich voort in de slaapkamer met een plaid van made.com, waarop de kat ligt te luieren.
Bart Kiggen Het aardse kleurenpalet zet zich voort in de slaapkamer met een plaid van made.com, waarop de kat ligt te luieren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer