Alicia Keys.
EPA Alicia Keys.

Is make-up echt slecht voor je huid?

Alicia Keys (38) presenteerde dit jaar de Grammy Awards en dat deed ze zonder laagje make-up op haar gezicht. Niet totaal verrassend, want ze zei in 2016 vaarwel aan lipsticks en foundations. “Ik wil me niet meer verbergen”, klonk het toen. “Niet mijn gezicht, mijn geest, mijn ziel, mijn gedachtes, mijn dromen, mijn moeilijkheden of emotionele groei. Niets.” En de zangeres hield vol. Maar is het ook effectief beter voor je huid om zonder schmink door het leven te gaan? Wij gingen te rade bij dermatoloog Thomas Maselis. 

“De huid heeft van nature geen make-up nodig, maar ze gaat ook niet per se jonger blijven of er beter uitzien als je geen schmink gebruikt. We krijgen allemaal te maken met huidveroudering, dat is een intrinsiek proces. Factoren zoals roken en de zon gaan dat proces van buitenaf versnellen. In het geval van Alicia Keys denk ik dat vooral haar goede genen ook een rol spelen bij haar mooie huid”, legt hij uit. 

Driewerf hoera en vanavond dan maar vijf gezichtsmaskers op je snoet smeren? Toch niet. “Overdrijven met cosmetica is nooit goed”, benadrukt de dermatoloog. “Je huid kan ervan uitdrogen en dat gebeurt vooral bij het ontschminken of als je je huid te vaak scrubt. Echte problemen bij cosmetica komen voornamelijk door allergieën. De meeste mensen reageren slecht op parfums of bewaarmiddelen. Daarnaast kan fout gebruik voor irritatie zorgen. De enige cosmetica die ik echt aanraad, is een hydraterende crème voor mensen met een droge huid en zonnecrème voor iedereen om huidveroudering te voorkomen.” 

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bernadette Vette

    Overbodig, net zoals shampoo en tandpasta. Ja, frisdranken bevatten suikers die je tanden kapot maken en daardoor moet je tandpasta kopen en alles is een vicieuze cirkel. Puur natuur duurt het langst

  • lennert cornette

    Waarom jezelf altijd overschilderen? Mannen doen dat toch ook niet?

Lees meer