THINKSTOCK

L'Oréal wil mensenhuid printen voor experimenten

In 2013 beëindigde de cosmeticagigant L'Oréal alle proeven met dieren. Het bedrijf slaat nu een geheel nieuwe weg in om make-up experimenten uit te voeren: met de menselijke huid. L'Oréal ging daarom in zee met 'Organovo', een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-druktechnieken. Die geprinte mensenhuid is erg geschikt om te testen hoe de huid in de praktijk zal reageren op cosmeticaproducten.

Het cosmeticabedrijf is voorloper in de nieuwe technologie. Het maakt gebruik van 3D-technologie die zo goed mogelijk de weefsels van de huid nabootst, zodat het eindresultaat er erg realistisch uitziet. Het maakt experimenten met make-up producten dan ook ideaal.

Adam Friedmann, dermatoloog en onderzoeker aan het Harley Street ziekenhuis in Londen, gelooft in de nieuwe techniek. Volgens hem is het zelfs relatief eenvoudig om huid te printen, omdat het een gelaagde structuur heeft. Dat komt overeen met de manier waarop de 3D-printers te werk gaan, laag per laag. Hij vertelt aan BBC dat de techniek ook voor tal van andere sectoren interessant kan zijn, bijvoorbeeld bij slachtoffers van brandwonden.

Ervaring
Het bedrijf 'Organovo' heeft al meer ervaring met het printen van menselijke organen. Het doet al jarenlang onderzoek naar 3D-printtechnieken voor medische doeleinden en slaagde er vorig jaar in om het eerste commerciële lever- en nierweefsel te ontwikkelen. Het is echter wel de eerste keer dat het bedrijf in de cosmetica-industrie stapt.

Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium. Een precieze datum wanneer de techniek beschikbaar zal zijn, is er dus nog niet.

Lees meer