Dierenrechtenactivisten manifesteren tegen de gruwelijke behandeling.
EPA Dierenrechtenactivisten manifesteren tegen de gruwelijke behandeling.

Modeketens bannen angorawol wegens gruwelpraktijken

's Werelds grootste modeverdeler, het Spaanse Inditex, zet de verkoop van angorabont stop in zijn 6.200 winkels wereldwijd. De multinational die onder meer Zara en Massimo Dutti in de portefeuille heeft, kondigde dat gisteren aan. De ban is een reactie op het protest van dierenactivisten tegen de gruwelijke manier waarop angorabont wordt gemaakt. De resterende voorraad jassen en truien van angorawol zal aan Syrische vluchtelingen in Libanon geschonken worden.

"We hebben geen bewijzen van gruwelpraktijken in de boerderijen die aan onze fabrikanten angorawol leveren. Maar na overleg met organisaties voor dierenwelzijn hebben we besloten dat het verbannen van angorawol de beste beslissing is".

Een recent rapport onthulde dat zowat 90 procent van de wereldproductie van angorawol uit China komt. De productie is daar amper gereguleerd. Een onderzoek dat dierenrechtenorganisatie PETA in 2013 deed, onthulde vreselijke toestanden in angoraboerderijen. Arbeiders rukken het bont van de levende konijnen, waarna ze opnieuw in kooien worden gezet waar hun vacht opnieuw groeit.

Je kan dat hieronder bekijken. Opgelet: niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Lees meer