Instagram / helsinkifashionweekofficial

Modeweek in Helsinki bant als eerste leder

Prijs voor de meest bekende fashion week gaat ie zeker en vast niet krijgen, maar hij gaat wél aan de haal met een belangrijke primeur. De modeweek in Helsinki gaat in de toekomst immers al het dierlijke leder verbieden. 

De aanleiding? De dierenorganisatie PETA had een petitie gestuurd met de vraag om leervrij te zijn en nu gaat de fashion week daar blijkbaar op in. Het eerste evenement dat op de planning staat en geen collecties met leder meer zal tonen, vindt plaats in juli 2019. 

"Wij willen ons, met de steun van de Noorse Fashion Week Association, actief verzetten tegen dierenmishandeling en de schadelijke impact op het milieu die bij het gebruik van dierlijk leder komt kijken", reageert Evelyn Mora, de oprichtster van de modeweek in Helsinki. “Door leer te verbieden wordt de Helsinki Fashion Week een vooruitstrevende speler in de modewereld”, zegt Elisa Allen, directeur van PETA UK nog.

De Finse fashion week profileert zich dus duidelijk als de meest duurzame binnen het modewereldje. Zo worden er in juli 2019 enkel en alleen duurzame labels getoond en zijn alle gebouwen - die gebruikt zullen worden voor het event - gemaakt met gerecyclede en duurzame materialen. 

Bont

Over het algemeen lijkt het wel alsof de modewereld steeds meer aandacht heeft voor dierenleed. Topontwerpers zoals Stella McCartney weigeren al langer om nog dierlijk leder te gebruiken en steeds meer modehuizen besluiten om bont af te zweren. Denk maar aan het Italiaanse luxemerk Gucci, Michael Kors, Jimmy ChooRalph Lauren, Hugo Boss, Armani en Vivienne Westwood.  Ook ketens als H&M en Zara of webshops als The Outnet en Net-à-Porter dragen hun steentje bij door geen kledij met dierenpels meer te verkopen.

@airvei @helsinkifashionweekofficial

Een foto die is geplaatst door null (@helsinkifashionweekofficial) op

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PIETER ROGIERS

    Stap voor stap wil de dierenrechtensekte alle gebruik van dieren door de mens verbieden. Steeds met dezelfde tactiek: beelden monteren, beelden van uitzonderlijke gevallen van dierenleed worden veralgemeend met maar 1 bedoeling: de publieke opinie choqueren en laten doneren. Op die manier drukken ze hun ziekelijk gedachtengoed door: een totaalverbod op alle gebruik van dieren.

  • Carla Van Geel

    Al lang worden bv. handtassen verkocht in andere materialen dan leder. De vraag is wat er gaat gebeuren met alle dierenhuiden waarvan het vlees voor consumptie is versneden.

Lees meer