Miel van Gils was oprichter van het modemerk Van Gils, een label voor herenmode.
kos Miel van Gils was oprichter van het modemerk Van Gils, een label voor herenmode.

Oprichter modemerk Van Gils overleden

Oprichter Miel van Gils van het gelijknamige modemerk is afgelopen zaterdag op negentigjarige leeftijd overleden in Brasschaat. Dit heeft de familie Van Gils vandaag bekendgemaakt.

Van Gils begon zijn loopbaan na de Tweede Wereldoorlog als kleermaker samen met broer Janus. Als dank voor zijn bijdrage aan het verzet tegen de bezetter kreeg hij via de autoriteiten toegang tot de gelimiteerde stoffenmarkt en kon hij zijn kleermakerij al snel omzetten tot een industrie.

Onder zijn leiding wist hij het oorspronkelijk Nederlands-Belgisch bedrijf uit te bouwen tot een internationaal concern en specialiseerde hij zich in jongemannenmode. Van Gils besefte dat de naoorlogse jeugd niet meer op de vorige generatie wilde lijken qua kleedgedrag. Om zijn kleding betaalbaar te houden voor de jongere generatie verplaatste hij zijn bedrijven naar de toenmalige lagelonenlanden Griekenland, Malta, Portugal, Marokko en Mexico.

In 1978 creëerde hij het merk Van Gils. Al snel kreeg de eigenzinnigheid van het merk internationale faam. In 1980 droeg hij het bedrijf over aan zijn kinderen. Miel bleef achter de schermen actief en bleef toezien op de kwaliteit van de productie. Te snelle groei leidde echter tot financiële problemen bij het modebedrijf. Het merk Van Gils ging in 1992 over in andere handen.

Alwin, Jacques en Ben, de kinderen van Miel, hebben het bedrijf verder voortgezet onder de naam The Makers. Miel was tot het einde van zijn leven nauw betrokken bij The Makers.

Lees meer