2
Unsplash

Smeren is belangrijker dan ooit: te veel Belgen liepen vorig jaar zonnebrand op

Wie de zon opzoekt, doet dat best in het gezelschap van een leuke vriendengroep, een goede zonnebril en een grote bus zonnecrème. Want maar liefst 2 op 5 volwassenen en 1 op 3 kinderen keerden vorig jaar roodverbrand terug naar huis.

Wij Belgen zijn echte zonnekloppers. Vooral vrouwen en jongeren zijn niet weg te slaan uit de zon. Maar hoewel 4 op 10 aangeeft goed op de hoogte te zijn van de gevaren van zonnen en zegt te weten hoe ze zich moeten beschermen, geeft datzelfde aantal ook toe regelmatig te verbranden. Dat komt vooral omdat ze zonnen op elk moment van de dag, niet voldoende beschermende kledij dragen en graag lang in de zon blijven liggen.

Niet beschermd
Bovendien zijn 3 op 4 Belgen niet altijd beschermd. Tijdens het luieren op het strand halen ze wel degelijk de bus zonnecrème boven, maar op andere momenten waarop ze ook blootgesteld zijn aan de zon, zoals bij sporten, wandelen of tuinieren, wordt die wel eens vergeten.

Fabeltjes
Ook blijven er heel wat fabeltjes over veilig zonnen de ronde doen. Zo denkt bijna de helft dat een paar keer insmeren per dag voldoende is om veilig te zonnen (en niet om de twee uur). Verder meent 1 op 10 dat je minder bruint als je een hoge factor gebruikt en geloof maar liefst 20% dat je je na een verfrissende plons in de zee of het zwembad niet meer hoeft in te smeren als je een waterbestendige zonnecrème gebruikt.

Kinderen
Maar ook onze kleinsten zijn niet altijd even goed beschermd. Maar liefst meer dan 1 op 3 ouders met kinderen jonger dan 12 jaar gaven aan dat hun kind het voorbije jaar verbrandde door de zon. Dat gebeurde vooral op vakantie, maar ook op school of bij het buitenspelen. Als je je kinderen wil behoeden voor de schadelijke zonnestralen, dan smeer je hen best om de twee uur in met een hoge beschermingsfactor, ook als ze uit het water komen, en trek je ze beschermende kledij zoals een hoedje en een T-shirt aan.

2
NINA

Geen excuses meer deze zomer, want zonnecrème hoeft helemaal niet duur te zijn

1. Nivea Protect & Hydrate Zonnemelk SPF 50, € 16,19 bij de drogisterij
2. La Roche Posay Anthelios XL Comfort Crème, € 13,10 bij de apotheek
3. Cien Zonnespray voor kinderen SPF 50, € 5,99 bij Lidl
4. Solait Transparent Sunspray SPF 30, € 8,49 bij Kruidvat
5. Garnier Ambre Solaire Wet Skin SPF 50, € 5,99 bij de drogisterij
6. Yves Rocher Sun Peau Parfaite Spray, € 16,70 bij Yves Rocher

Lees meer