thinkstock

Waarom (moeten) bruidsmeisjes allemaal hetzelfde dragen?

In Amerika en de UK zie je het op elk huwelijk, en ook bij ons begint het ingeburgerd te raken: aan de zijde van de bruid staat een hele rits bruidsmeisjes, allemaal gehuld in (een variant van) dezelfde jurk. Naast het feit dat het niet altijd even flatterend is (de bruid kiest immers jouw jurk) is het ook vaak een duur grapje (de bruid kiest immers jouw jurk). Maar waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan?

Geloof het of niet, maar het concept van bruidsmeisjes is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de Romeinen. En die gingen zelfs nog een stapje verder: in die tijd waren zowel de bruidsmeisjes als de bruid in dezelfde jurk gehuld.

De Romeinen geloofden immers in het feit dat vrolijke, goede gebeurtenissen zoals een huwelijk de aandacht trokken van slechte geesten. Om die te verwarren, trokken de bruid en haar vriendinnen dezelfde jurk aan. Zo konden ze de geesten op afstand houden tot de bruid en haar bruidegom hun geloften hadden afgelegd.

Deze traditie ging eeuwenlang mee. Pas in het Victoriaanse tijdperk werden de regels wat afgezwakt en mocht de bruid iets anders dragen dan haar gezellen, om toch wat meer in het midden van de belangstelling te staan. Maar de bruidsmeisjes, die trekken tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde aan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer