2
Fashion Week Revolution

Zes jaar na de Rana Plaza-ramp is er nog te weinig veranderd: dit kun je zelf doen

Het is deze week exact zes jaar geleden sinds de ineenstorting van de Bengaalse Rana Plaza fabriek. De kledingfabrieken zijn ondertussen veiliger dan in 2013, maar de mensonterende omstandigheden waarin de textielarbeiders werken en wonen zijn nog (lang) niet verdwenen. En ook de milieu-impact is nog altijd veel te groot in de mode-industrie. Zoals elk jaar vindt daarom van 22 tot en met 28 april 2019 de internationale campagne van Fashion Revolution plaats. Zo draag ook jij je steentje bij.

De mode-industrie mag dan steeds meer onder de loep genomen worden, mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling en genderongelijkheid blijven schering en inslag. Onderzoek toont dat de kledingindustrie wereldwijd nog altijd één van de grootste industrieën is die producten aflevert die in aanraking zijn gekomen met moderne slavernij. Daarnaast komen ook seksueel misbruik, discriminatie  en geweld tegen vrouwen nog steeds heel veel voor. De textielindustrie stoot 1,2 miljard ton CO2 uit. Dat is meer dan alle internationale vluchten en scheepvaart samen. Er wordt 53 miljoen ton textielvezels geproduceerd per jaar om kleding en textiel te maken waarvan 73% uiteindelijk naar een stortplaats gebracht wordt of in brand gestoken wordt. 

Carry Somers, mede-oprichter van Fashion Revolution en globaal operationeel directeur: “Iedere keer als wij iets kopen, dragen of weggooien van kleding, brengen wij een impact op het milieu en op de kledingarbeider die de kleding maakt mee, waarvan de meerderheid vrouwen zijn. Daarom is er dringender dan ooit een positieve verandering nodig om de klimaatverandering mee tegen te gaan en een meer rechtvaardige toekomst voor iedereen te creëren.”

Chloe Mikolajczak, coördinator van Fashion Revolution Belgium: “Steeds meer consumenten mobiliseren zich om hun consumptiegewoontes te veranderen, maar dat volstaat niet. We willen en moeten groeien en pleiten voor een radicale verandering bij merken wat betreft hun productiemethodes. Daarnaast moeten we het beleid wakker schudden rond deze uitdagingen. Het wil niet zeggen dat wanneer de productie zich in een ander land bevindt dat we onze handen moeten terugtrekken wat betreft de impact op mens en milieu.”

Daarom wordt alweer voor het zesde jaar op rij de Fashion Revolution Week georganiseerd, op de dag dat Rana Plaza is ingestort in Bangladesh op 24 april 2013. Hierbij kwamen 1.138 kledingarbeiders om het leven. Wereldwijd zullen er meer dan 1.000 evenementen plaatsvinden in ongeveer 100 landen met uiteenlopende activiteiten; gaande van modeshows, de verkoop van tweedehandskleding, documentaire screenings, paneldiscussies,... tot creatieve workshops en repair-cafés. 

Wat je zelf kan doen om een verschil te maken?

- Een foto nemen waarin je je kledinglabel laat zien, het merk op social media taggen en hen te vragen #whomademycothes.

- Naar een kledingmerk schrijven en hen vragen om meer transparantie en zich toe te leggen om een leefbaar loon te betalen.

- Duurzaam kopen: kies een kledingstuk van een duurzaam kledingmerk, of koop bij een tweedehands of vintage shop.

- De Fashion Transparency Index bekijken, deze index beoordeelt zo’n 100 kledingmerken en retailers met een omzet van meer dan 1,2 biljoen dollar en rangschikt hen op vlak van transparantie. 

2
rv

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Norbert Bauwens

    Gelooft er iemand echt dat de situatie in die landen gelijk welke vrouw of man iets kan schelen??????????Moest dat wel het geval zijn dan was die situatie van die kinderen ginder allang verbeterd.

  • Pieter Janssens

    Zolang de industrie voor de grote winsten naar de arme landen trekt zal dit nooit veranderen. Eigenlijk als je ieder weekend de winkelstraten bekijkt is er nog veel geld op te doen. Ik heb 2 shorts , 1 jeans en 1 trainingsbroek wat voldoende is. maar ik ken er die samen een 100 stuks hebben ?

Lees meer