Topless vrouwen voeren protest"Make topless, not war" op het strand van Ipanema in Rio de Janeiro.
REUTERS Topless vrouwen voeren protest"Make topless, not war" op het strand van Ipanema in Rio de Janeiro.

Exclusief voor abonnees

Topless zonnen op het strand: waar zijn de blote borsten gebleven?

Ooit was ­topless ­zonnen de gewoonste zaak van de wereld. Waarom, vraagt de Nederlandse journaliste en schrijfster Angela Wals zich af, zien we nu nauwelijks meer blote borsten op het strand?

Jarenlang lag ik topless – en vaak in een string – op de Europese stranden. Ik kan niet zeggen dat dit een feministische of provocerende drijfveer had. Ik wilde egaal bruin worden, en er was een consensus onder mijn doorgaans witte leeftijdsgenoten – die nu begin 30 zijn – dat ‘witte koplampen’ in de zomermaanden voorkomen dienden te worden.

Ik was geen bovengemiddeld zelfverzekerde tiener en twintiger, maar topless zonnen was voor mij een neutrale, aseksuele bezigheid. Ietsje anders dan zonnen in complete bikini, maar niet veel anders. ­Bovendien: bijna iedereen deed het. Tenminste, ik en mijn vriendinnen deden het. Achteraf was ‘het normaal’ al ­jarenlang aan het kantelen, maar ik had dat pas door toen topless zonnen was verdwenen.

Die realisatie kwam op een Grieks strand in 2013. Een Grieks-Amerikaanse vriendin had me er mee naartoe genomen. Ik stond op het punt mezelf van mijn bikinitopje te ontdoen, toen het me opviel dat er verder geen vrouwentepel te zien was. “Topless is oké toch?”, vroeg ik voor de zekerheid aan mijn vriendin.

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • romy verhove

    Gluren en voyeurisme was vroeger perfect legaal en niemand die er wat van zei ,in België heeft er een of andere pipo daar een strafwet van gemaakt hoe achterlijk ze ook zijn!Dit is normaal als mensen ,kijken !

  • Paul Buckens

    Heb dit bericht gedeeld op FB en direct was er de hypocriete puriteinse Amerikaanse hypocrisie: strookt niet met onze politiek. Iemand afschieten is nog steeds wel OK om op FB te zetten. Met wapens op straat lopen mag en Hardcore porno mag op het net maar FB , daar is een probleem met een vrouwelijke tepel. Hoe gefrustreerd kunnen ze daar zijn , mensen doe eens normaal .

Lees meer