In de wandelclubs zijn vijftigers en zestigers in de meerderheid, maar ook de millennial heeft de wandelschoenen ontdekt als 'onthaastingsmiddel'.
© Bart Leye In de wandelclubs zijn vijftigers en zestigers in de meerderheid, maar ook de millennial heeft de wandelschoenen ontdekt als 'onthaastingsmiddel'.

Exclusief voor abonnees

“Dat zijn Tomorrowland-toestanden”: wandelclubs maken steile opmars dankzij grote events

Van alle sportclubs klimmen wandelclubs het steilst omhoog. Dankzij millennials die proberen te onthaasten, maar ook dankzij grote evenementen zoals de Dodentocht. "Dat zijn Tomorrowland-toestanden."

In vier jaar tijd is het aantal leden van wandelclubs verdubbeld, blijkt uit cijfers van Sport Vlaanderen: in 2014 waren er 52.714 mensen aangesloten, vorig jaar waren dat er 109.525. "De tickets voor de Dodentocht waren ook in twee uur tijd uitverkocht", zegt Roel Soors van Wandelsport Vlaanderen. Aan de meet in Bornem verschenen dit jaar 13.000 deelnemers - het maximaal toegelaten aantal. Volgens Soors zijn het net dit soort evenementen die de sport op de kaart zetten. "Maar dit zijn echt al Tomorrowland-toestanden."

Selfie, natuurlijk

Niet enkel de ledenaantallen tonen aan dat wandelen een hype is. Er verschijnen ook veel artikels over het fenomeen in de internationale pers. In Duitsland is de oude Wanderlust terug. In de achttiende eeuw waren het dichters als Goethe die de bergen introkken om er poëzie over te schrijven. Nu doen jongeren hetzelfde en nemen ze een selfie. Daar horen natuurlijk hashtags bij als #gipfelglück: het plezier dat een wandelaar ervaart als hij een bergtop bereikt. In de Britse en Amerikaanse pers wordt wandelen dan weer gebombardeerd tot 'het nieuwe yoga'.

Volgens Soors is wandelen niet enkel bij jongeren populair. "Het zijn nog steeds eerder vijftigers en zestigers die je bij de clubs ziet. Maar het is wel via evenementen dat clubs zich op jongeren richten. Onlangs was er zo de Belgian Coast Walk die voor het eerst heeft plaatsgevonden."

Dat een jonger publiek daarop inspeelt, heeft veel met onthaasting te maken. Veel millennials hebben een drukke kantoorbaan, worden overstelpt door sociale media en zien in een natuurwandeling een goed tegengif. Nog een grote plus voor de wandelsport is dat je er in principe niet veel voor nodig hebt, op een paar stevige schoenen na. "Je hebt het dus als individu volledig in de hand", zegt sportsocioloog Bart Van Reusel (KU Leuven). "Je kiest echt het moment."

Beter dan marathon

Opvallend: hoewel wandelingen je dus bijna letterlijk de technologie doen ontvluchten, zijn er ondertussen al een pak apps ontwikkeld om wandelaars te ondersteunen. Die apps kunnen informatie geven over het terrein, de afstand of over het weer. "Dat zijn weer elementen die het oude, saaie imago van wandelen doorbreken", zegt Van Reusel.

Dan is er volgens hem ook nog het gezondheidsaspect. "De laatste jaren zijn we tot het inzicht gekomen dat je geen marathon hoeft te lopen om je gezondheid te bevorderen", zegt hij. "Een matige fysieke inspanning is veel beter dan een intensieve manier van sporten. Als je het maar regelmatig doet en volhoudt."

Van die stoel af

Naast de voordelen voor de fysieke gezondheid stippen velen ook de gunstige effecten op het mentale welbevinden aan. Ook psychologen gaan op wandel met hun cliënten om zo een betere therapie aan te bieden. "Tegen cliënten die met angst of een depressie zaten, zeiden we dat ze in beweging moesten komen", zegt de Nederlandse Christel Westgeest van De Buitenpsychologen. "Terwijl we zelf op onze stoel bleven zitten. De klassieke werkvormen uit de cognitieve gedragstherapie, zoals ademhalingsoefeningen, hebben we aangepast en doen we nu met onze cliënten in de open lucht."

"Het digitale leven van vandaag levert heel veel spanning op", zegt Westgeest nog. "Je bent overal bereikbaar, de smartphone is steeds aan het trillen. Maar in de natuur verdwijnt dat allemaal. De hartslag gaat naar beneden, je stresshormonen nemen af. Maar tegelijk kom je daar ook meer tot inzichten en ideeën. We merken dat die ervaring zeker jonge mensen aantrekt." 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Theo Van Hoof

    Ondertussen toch al 35 jaar actief als wandelaar. Het aantal leden kan wel omhoog gaan maar het aantal wandelclubs is dalende. Ook het aantal wandelaars is dalende. Waar je in het verleden wandelingen had van 3000 en meer wandelaars mag je vandaag al content zijn als je de 2000 haalt. Dodentocht is gewoon een hype omdat de media er aandacht aan besteden. Het extreme trekt ook aan.

  • Gerard Braeckmans

    Is 'Tomorrowland' een maatstaf geworden? Het is een festival waar massaal drugs gebruikt worden, afstompende dumpiedumpmuziek en iedereen staat er te egotrippen.

Lees meer