4 Vincenzo Bianca: "Ik laat mensen dromen, een beetje zoals een magiër."
rv Vincenzo Bianca: "Ik laat mensen dromen, een beetje zoals een magiër."

Exclusief voor abonnees

De Belg die de hele wereld op schattenjacht stuurt

Met gezelschapsspel ‘Guardians of Legends’ kan je 218.880 euro winnen

Aan het nieuwe gezelschapsspel ‘Guardians of Legends’ koppelt hij een schattenjacht. Duizenden mensen, uit alle uithoeken van de wereld, zijn inmiddels driftig op zoek naar het Gouden Ei, dat 218.880 euro waard is. Het eerste bordspel met een echte schattenjacht ooit komt uit de koker van de 33-jarige Luikenaar Vincenzo Bianca. Hij studeerde af als pedagoog maar lanceerde al een honderdtal videospellen, spelapps, escape rooms en bordspellen. “Vrienden noemen mij een kunstenaar-ondernemer”.

Op zijn 26ste, in 2012, begon Bianca als deeltijds zelfstandige spellen te ontwikkelen, twee jaar later richtte hij zijn bedrijf N-Zone op. In onder meer Frankrijk, Dubai en Canada leverde hij projecten af aan cliënten, drie jaar geleden richtte hij ook een uitgeverij op om eigen spellen te lanceren. 

“Mijn opdrachten zijn heel uiteenlopend. Het gaat soms om pedagogische vormingsspellen, onder meer voor een bedrijf in Dubai, maar ook een spel rond afvalpreventie, spellen voor steden als Binche en La Grande-Motte, schattenjachten met fictieve prijzen voor teambuildings. Al sinds ik zestien was, droomde ik van een échte schattenjacht. Die is er nu met ‘Guardians of Legends’.”

Raadsels leiden naar begraven kist

Dat is in de eerste plaats een bordspel met 24 eilanden. Elke speler moet de schatten van de andere spelers op hun eiland vinden en ook zijn schat laten ontdekken. De spelers krijgen hints aan de hand van postkaarten. Wie meer dan het bordspel alleen wil spelen, kan er op uit trekken. In de speldoos zit een code waarmee je online toegang krijgt tot een lijst met tien raadsels. Die leiden naar een plek waar een houten kist begraven is met daarin een perkament dat de vinder recht geeft op het met diamanten bezette gouden ei, een creatie van juwelenmakers Olivier Gangi en Cédric Sansen uit Verlaine, in de provincie Luik. Lees verder onder de foto

4 Bianca met het Gouden Ei, bezet met diamanten. Voor wie het zou vinden: er zijn al kandidaat-kopers, instelprijs is 218.880 euro.
rv Bianca met het Gouden Ei, bezet met diamanten. Voor wie het zou vinden: er zijn al kandidaat-kopers, instelprijs is 218.880 euro.

Bianca: “Zelf kan ik niet meespelen, dat zou vals spelen zijn, maar ik geniet ervan mensen te doen dromen. Een beetje als een magiër”, stelt Bianca. “Het is mijn doel de hele wereld naar de schat te laten zoeken. Ik weet dat iedereen dat al eens heeft willen doen. Het spel werd in april gelanceerd in tien talen. Er werden al 10.000 spellen verkocht en er zitten al 3.000 spelers op het forum om de schat te zoeken. Duitsers, Fransen, Chinezen, Noren, Zweden, Australiërs, Canadezen, noem maar op. Vaak gaat het om ploegen, die in WhatsApp-groepen met elkaar brainstormen over de raadsels, dus er zijn al zeker meer dan 3.000 mensen op zoek naar de schat. “

Gepassioneerd avonturier

De winnaar krijgt zijn reiskosten terugbetaald en kan het ei houden of verkopen. “We hebben al kandidaat-kopers, onder meer een Russische verzamelaar en een museum”, verklapt Bianca. Zijn bedrijf investeerde voor 42% in de schat, co-auteur Edward Preston investeerde 54% en 4% investeerde Bianca uit eigen zak. 

“Ik ben gepassioneerd, een avonturier ook”, zegt Bianca na enig gezucht wanneer ik hem vraag zichzelf te omschrijven. “Vrienden noemen me een kunstenaar-ondernemer. Ik stort me makkelijk op een project, en daar ga ik ver in. Zo heb ik een jaar juwelenontwerp gestudeerd om beter te kunnen communiceren met de ontwerpers van het Gouden Ei. En ja, ik heb wel wat trekjes van een nerd, moet ik toegeven (lacht).”

Nog twee tot drie jaar zal het volgens Bianca duren vooraleer de schat gevonden wordt. En dan? “We zullen een nieuwe schat verbergen en dan kan het spel opnieuw beginnen. Maar wat de schat dan wordt, daar ben ik nog niet uit.”

4 Het Gouden Ei is een creatie van Luikse juwelenmakers Olivier Gangi en Cédric Sansen.
rv Het Gouden Ei is een creatie van Luikse juwelenmakers Olivier Gangi en Cédric Sansen.
4 Het Gouden Ei is een creatie van Luikse juwelenmakers Olivier Gangi en Cédric Sansen.
rv Het Gouden Ei is een creatie van Luikse juwelenmakers Olivier Gangi en Cédric Sansen.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • werner Van der Kelen

    Guardians of Legends te koop voor 35,99 €, als er 10.000 spellekens verkocht worden heeft die gast al een pak winst

  • CLAUDIA VAN DAMME

    in frankrijk is er al meer dan 25 jaar een zoek spel bezig om een gouden uil te vinden. Raadsel nog steeds niet ontrafelt .. googel : Sur la trace de la chouette d'or

Lees meer