Getty Images

De beste tips om je planten de hitte te laten overleven

De aanhoudende hitte is niet alleen een behoorlijke beproeving voor mensen – hallo zweetplekken en slechte nachtrust. Ook onze groene amigo’s krijgen het erg te verduren. Om ervoor te zorgen dat ze na deze week niet allemaal het leven laten, vroegen wij online platenbezorger Plantsome hun 5 beste tips waarmee jouw planten het hoofd koel houden.

1. Vermijd direct zonlicht

De zon is momenteel enorm fel en kan veel kamerplanten gemakkelijk verbranden als ze direct voor het raam staan. Zet de planten dus tijdelijk op een schaduwrijker plekje zodat ze het minder warm hebben.

2. Geef in de ochtend of avond water

Als het even mogelijk is, geef dan vroeg in de ochtend of later op de avond water. Het is dan minder warm waardoor het water niet zo snel verdampt en de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen. Je kunt er tijdens deze warme dagen van uitgaan dat je plant wel twee keer zoveel water als normaal zal nodig hebben. Hou daar dus rekening mee en geef ze om de twee dagen een flinke plens water.

3. Keep it cool

Met het gevaar om open deuren in te trappen: probeer het zo koel mogelijk te houden in huis. Je gordijnen dichthouden overdag en je ramen openen ’s nachts zorgt ervoor dat de temperaturen overdag en ’s nachts enigszins gelijk blijven. Voor planten is dat belangrijk omdat ze slecht tegen plotselinge temperatuurstijgingen kunnen. Let ook op met airco’s. Ze maken je huis of kantoor een stuk koeler, maar geven ook een plotselinge golf van koude, droge lucht. Planten kunnen hier slecht tegen. Probeer ze dus uit de luchtstroom van de airco te zetten. Ventilators zijn geen probleem.

4. Sproeien

Wanneer er meer vocht in de lucht zit, is de lucht koeler. Ook voor jouw groene vrienden is koelere lucht beter, dus probeer elke dag de lucht rondom de planten te besproeien met water. Of zet een bak met water naast jouw planten zodat er continu vocht verdampt.

5. Stop met voeding geven

Jouw planten hebben al genoeg energie van de zon en warmte, ze hebben dan geen behoefte aan nog een boost. Zie het als dat laatste bakje koffie op de avond waar je meestal spijt van hebt als je even later met opengesperde ogen in bed ligt.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer