5
Getty Images

Exclusief voor abonnees

Geen tuin? Zo kan je toch tuinieren, in planten en bloembakken

Rustig in de tuin werken: het is een veelgehoorde tip voor wie in deze rusteloze coronatijden verplicht thuiszit. Voor je algemeen geluksgevoel zijn bloemen, planten en met je handen in de aarde woelen sowieso goed. Maar wat als je geen tuin hebt? Geen probleem, ook in potten en bloembakken kan je tuinieren. Tuinexpert Romke van de Kaa geeft tips.

Bloeiende potplanten fleuren je terras of balkon hoe dan ook op. En ook in een 'gewone' tuin misstaan ze niet. Welke plant welig in een pot tiert? Dat hangt veel af van wat je er in de winter mee doet. Kun je in jouw huis potten 's winters tegen vorst beschermen of zelfs naar binnen brengen? Dan geldt: the sky is the limit. Lukt dat niet, dan kies je beter voor eenjarigen.

Bloembollen

Bloembollen zijn een geval apart. Ze zijn onmisbaar als je in maart en april al wat in bloei wilt hebben, maar daarna zit je met een pot vol afstervend loof. En - zo hebben we allemaal ingeprent gekregen - je moet de bollen in de grond laten totdat het blad helemaal is afgestorven. Sommigen denken de aftakeling te kunnen maskeren door violen of petunia's bovenop de bloembollen te planten. Dat werkt niet; afgestorven bloembollen moeten warm en droog bewaard worden en violen hebben dagelijks water nodig.

Je kunt de potten met bollen 's zomers het best droog en warm wegzetten. Heb je daar geen ruimte voor, dan kun je ze uit de potten halen en in een zak bewaren tot de herfst. Sneeuwklokjes, narcissen en zomerklokjes kun je niet bewaren in een zak, of in een pot met droge grond, maar blauwe druifjes, tulpen en hyacinten varen er wel bij: hoe droger en warmer, hoe beter.

(Tekst gaat verder onder de foto)

5 Van één pot peterselie of basilicum maak je twintig kleine plantjes
Shutterstock Van één pot peterselie of basilicum maak je twintig kleine plantjes

Nuttig: Kruiden en groenten

Kies je voor tijdelijke beplanting? Besluit eerst of je gaat voor nut of voor schoonheid. In het geval van nut: plant je bloembak vol met peterselie, basilicum, kervel, dille, en wat verder in de kookboeken voorbij komt.

Je kunt zo'n kruidentuin zaaien, maar het is handiger om in de supermarkt een potje met een kruidenplant te kopen. Die plant kun je voorzichtig uit elkaar trekken, waarbij je de wortels zo min mogelijk beschadigt. Op die manier maak je van een pot peterselie of basilicum twintig kleine plantjes!

Heb je er de ruimte voor, dan kun je tomaten, komkommers, courgettes en paprika's in potten kweken. Dat gaat niet altijd zonder problemen. Vooral tomaten en komkommers kunnen ten prooi vallen aan schimmels en ziektes. Je verkleint de kans daarop wel door geënte planten te kopen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

5 Tomaten, komkommers, courgettes en paprika's kan je in potten kweken, maar dat is voor gevorderden
Shutterstock Tomaten, komkommers, courgettes en paprika's kan je in potten kweken, maar dat is voor gevorderden

Schoon: Viooltjes en klaprozen

Ga je liever voor schoonheid? Dan is er een enorme keuze uit eenjarige planten: violen, petunia's, begonia's, verbena's en nog veel meer. Twee zaken om in de gaten te houden: niet álle planten houden van schaduw. Begonia's en Vlijtige Liesjes doen het prima in de schaduw, maar een verbena heeft bijvoorbeeld liever zon.

Sommige planten bloeien langer dan andere - korenbloemen en klaprozen lijken misschien leuk in een pot, maar zijn wel na drie weken uitgebloeid. Gazania's (een soort margriet uit Zuid-Afrika) en surfinia's (lijkend op een mini petunia) bloeien de hele zomer. Sommige van deze planten zijn eigenlijk niet eenjarig; in een ander klimaat dan het onze zijn het vaste planten. Bij ons bevriezen ze bij de eerste nachtvorst. En dat is wel zo handig: je gooit de potten leeg, en zet ze droog weg tot de volgende lente.

Kun je planten tegen vorst beschermen of de potten naar binnen brengen, dan zijn er toch een paar zaken die je in de gaten moet houden. Een appelboompje kun je best in een pot op het balkon houden, die is winterhard. Maar al kan het boompje 's winters niet bevriezen - de wortels kunnen dat wel. Wie struiken, bomen en vaste planten in potten kweekt, moet bij strenge vorst de pot inpakken, in plaats van de plant.

(Tekst gaat verder onder de foto)

5 Korenbloemen en klaprozen lijken misschien leuk in een pot, maar zijn wel na drie weken uitgebloeid
Shutterstock Korenbloemen en klaprozen lijken misschien leuk in een pot, maar zijn wel na drie weken uitgebloeid

Permanent

Ook bij permanente beplanting kun je twee wegen bewandelen: je kunt ervoor kiezen om rabarber, asperges, kweeperen en kersen in potten te kweken, of je kunt kiezen voor planten als rododendrons en camellia's die oneetbaar, maar decoratief zijn. En heb je de gelegenheid om planten 's winters vorstvrij te stallen, dan kun je je uitleven met citroenen, mandarijnen, grapefruits en kumquats. Zelfs een paw paw behoort tot te mogelijkheden voor de gedreven kuipplantentuinier.

(Tekst gaat verder onder de foto)

5 Een appelboompje kun je best in een pot op het balkon houden, die is winterhard
Shutterstock Een appelboompje kun je best in een pot op het balkon houden, die is winterhard

Siergrassen

Ook vaste planten zijn vaak goede potplanten, lage siergrassen en hosta's doen het goed in een pot, waarbij je je het voordeel hebt dat je hosta's tegen slakken kunt beschermen door een koperdraad om de pot te draaien.

Kies een potgrond met klei, zoals je voor rozen zou nemen. Die houdt water en meststoffen veel langer vast dan een potgrond die voornamelijk uit tuinturf bestaat.

Door de maatregelen tegen corona zitten veel mensen de komende weken aan huis gekluisterd. Binnen ‘Mijn Thuisblijfgids’ vind je allerlei tips van onze experten en journalisten zodat je deze periode met succes kan doorkomen  

Lees ook:

Composthoop in je tuin: wat mag er wel, en vooral niet op? “Goede compost stinkt nooit” (+)

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • William De Ruyck

    Heel goed idee , maar de tuincentra zijn dicht! Veel moed voor iedereen !

Lees meer