thinkstock

Goedkoop op vakantie? Dan begin je beter nu met boeken

Stiekem al aan het uitkijken naar de zomervakantie? Dat is niet zo vergezocht als het klinkt. Wie zich niet blauw wil betalen aan vliegtickets richting de zon, begint beter nu al met plannen. Door 56 dagen - oftewel acht weken - op voorhand te boeken, kan je een flinke cent besparen op je tripje naar de zon, zo berekenden onderzoekers. Met deze extra tips hou je die vliegvakantie zo goedkoop mogelijk.

Hoezo, te vroeg om aan vakantie te denken? Je vliegtickets koop je beter nu al, want 56 dagen op voorhand boek je de goedkoopste vluchten. Volgens een onderzoek van de internationale reiszoekmachine momondo.be kan je dan maar liefst 28% besparen op je tickets.

Ook Japanse onderzoekers adviseerden eerder al om acht weken op voorhand te beginnen met vliegtickets te zoeken, voor een voordelig prijskaartje. Als je weet dat we over acht weken al 22 juni zijn, kan het geen kwaad om al wat rond te surfen naar vliegtickets. Ook deze tips helpen om het prijskaartje van dat biljet zoveel mogelijk binnen de perken te houden, zodat er nog genoeg overblijft om leuke dingen ter plaatse te doen.

Stiekem surfen

Prijzen aan het vergelijken van verschillende vliegtuigmaatschappijen? Surf dan in de incognito-modus in je browser, zodat je "stiekem" kan zoeken. Websites van vliegtuigmaatschappijen onthouden hoe vaak je welke zoekopdracht uitvoert, en durven hun prijzen te manipuleren op basis van je zoekacties. Surf je niet incognito? Dan doe je er goed aan je cookies regelmatig te verwijderen, waar ook informatie over je zoekopdrachten in wordt opgeslagen.

Weekdagen versus weekends

Op een verloren zondagmiddag rustig wat vluchten bekijken klinkt als een prima weekendactiviteit. Maar je trekt er beter tijd voor uit op pakweg een donderdagavond. Vliegtuigmaatschappijen houden er rekening mee dat de meeste mensen in het weekend tickets boeken, en durven hun prijzen dan ook naar omhoog te trekken. Door toch in de week te boeken, kan je flink wat uitsparen.

Wees flexibel

Een dagje vroeger of later vertrekken kan een verschil van enkele tientallen euro's betekenen. Vink bij het zoeken daarom altijd "flexibele data" aan, om te bekijken of er geen goedkopere opties mogelijk zijn wanneer je iets vroeger of later vertrekt.

Het reisbureau

De beste deals vind je online, denk je? Niet noodzakelijk. Sommige reisbureaus hebben toegang tot voordeligere prijzen dan je op internet terugvindt. Het loont de moeite om eens langs te gaan en de vergelijking te maken met de online prijzen.

Kies een andere luchthaven

Altijd gewend vanop bijvoorbeeld Zaventem te vliegen? Kijk ook eens voor vluchten vanuit bijvoorbeeld Eindhoven, Rotterdam, Oostende, Luik of Deurne. Opties genoeg, en soms is het goedkoper om je met de auto of trein naar daar te laten voeren, dan om een ticket te kopen vanop de dichtstbijzijnde luchthaven.

Vlieg heel vroeg of heel laat

De goedkoopste vluchten zijn vaak die waar je heel vroeg 's ochtends of heel laat 's avonds vertrekt. Het voordeel daarvan is dat je nog een hele dag voor je hebt eens je op je bestemming aankomt, of nog een hele dag van de vakantie kan genieten voor je 's avonds laat terugkomt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je nog van de luchthaven naar huis of op je bestemming moet geraken op dat extreem vroege of late uur.

Vergelijk verschillende maatschappijen

Lowcost-vliegtuigmaatschappijen verleiden vaak met aanlokkelijke prijzen, maar rekenen daarna nog veel geld aan voor bijvoorbeeld bagage, administratiekosten of het kiezen van een zitplaats. Kijk ook eens uit naar andere maatschappijen, die ook soms goede aanbiedingen hebben waar al deze dingen al in de prijs zijn inbegrepen.

Lees meer