4 Giethoorn
Shutterstock Giethoorn

In dit magische stadje heb je geen last van files: alle straten bestaan er uit ... water

Oké, zonder wegen zouden we nooit van punt A naar punt B raken, maar die met asfalt bezaaide straten, inclusief hobbels, putten, gele en witte lijnen zijn niet het mooiste om naar te kijken, om nog maar te zwijgen over toeterende claxons, gierende banden of agressieve chauffeurs. Daar hebben ze in dit Nederlands dorpje geen last van: daar zijn alle wegen vervangen door grachten.

Ja, je hoort het goed. Er bestaat een plek waar koning Auto niet welkom is en alle straten bestaan uit water. En dat prachtige stadje ligt niet eens zo heel ver weg. In Giethoorn, dat zo’n 120 kilometer ten noorden van Amsterdam ligt, kan je je namelijk alleen maar voortbewegen per boots, fiets of te voet. Ongeveer 180 voetgangersbruggen laten inwoners en toeristen over de grachten door de stad te reizen.

Zoals je misschien al kon raden, telt Giethoorn niet zoveel inwoners. Het is in de zomer dan ook het perfecte plekje om even weg te zijn van alle drukte. Toch is het er ook in de winter fijn vertoeven. Zo kan je er de stad verkennen op schaatsen als de grachten bevroren zijn. Mensen noemen Giethoorn niet voor niets vaak het Nederlandse Venetië omdat het er net zo mooi en romantisch is als het Italiaanse stadje.

4 Giethoorn
Shutterstock Giethoorn
4 Giethoorn
Getty Images/iStockphoto Giethoorn
4 Giethoorn
Getty Images Giethoorn

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • CAROLINE PINTELON

    ja inderdaad Giethoorn is heel mooi maar ook super druk, het zit er vol met chinezen, en daar heb je files op het water, wat niet wegneemt een mooi rondvaartje mee te pikken met natuurgebied inbegrepen, prachtig en daar hoor je de stilte, heel bizar. zou er zelf niet willen wonen met al die toeristen die zomaar in tuin en huis kunnen binnen kijken.

  • Walter Corneel

    Geen files !! En al die overvolle bootjes dan met luidruchtige oosterse toeristen dan

Lees meer