Zo zorg je met een minimum aan water dat je tuin er toch prachtig uitziet.
Laurence Machiels Zo zorg je met een minimum aan water dat je tuin er toch prachtig uitziet.

Exclusief voor abonnees

Je tuin verzorgen met een minimum aan water, zo doe je dat

Waar is de tijd dat we foeterden op dat eeuwige Belgische regenweer? Vandaag zijn we blij met elke druppel die uit de hemel valt. Want zonder water, geen tuin. Hoe vang je het op en hoe houd je het bij voor je dierbare planten? Experte Laurence Machiels geeft tips. 

Begin bij je dak 

Weet je hoeveel water er op een dak terechtkomt? Zorg dat elke druppel naar jouw regenput gaat, in plaats van naar de riool. Nieuwbouwwoningen zijn daartoe al verplicht. De meest courante regenputten kunnen 5.000 liter water bufferen.

Maar het grootste waterreservoir is je tuin zelf. Vang dat kostbare regenwater maximaal op, in de grond; hoe meer bestrating, hoe meer water er onherroepelijk uit de tuin richting riool vloeit. Kies voor een oprit met grasbetontegels (tegels waarin gras groeit), een terras van grind en paden van houtsnippers of schors.

Vang verder elke druppel water op. Leid het regen-water van het dak van je garage, je tuinhuis, de serre... naar de regenton. Koop ze groot genoeg of zet er een paar naast elkaar en verbind ze. Je hebt er ook met een handig kraantje onderaan. In een droge zomer ben je maar wat dankbaar voor zoveel gratis water.

leg een Wadi aan

Ben je kampioen in het opvangen van regenwater? Super! Maar zorg ook dat het niet verdampt. Bedek elk kaal plekje grond in je tuin. Blote aarde droogt in een mum van tijd uit. Compost, bladgrond of herfstbladeren, droge plantenstengels, hooi of houtsnippers... Het helpt allemaal tegen de droogte. Hoe dikker de laag, hoe beter; mik op 10 cm. Koop je liever schors, neem dan het kleinste formaat, dat houdt het vocht beter in de grond dan grote stukken schors. Strooi elk jaar 2 tot 3 cm compost in je tuin. Een bodem met veel organisch materiaal heeft immers veel minder water nodig.

Of, nog beter, maak van je tuin één groot waterreservoir. Je hoeft geen vijver in je tuin te laten graven om het regenwater op te vangen, dat lukt ook prima met een wadi. Die vangt het regenwater van verharde paden en terrassen, en van de overloop van je regenput op in een ondiepe poel of geul. Regent het veel, dan blijft het water in de wadi staan. Bij droogte sijpelt het langzaam de grond in. Zo’n wadi kan praktisch onzichtbaar en heel natuurlijk in je gazon worden geïntegreerd.

Lang leve de druppelslang

Een spaarknop voor het toilet, een zuinige douchekop... ook in de tuin heb je zo’n slimmigheid. De druppelslang is een waterslang met om de 30 cm gaatjes waarlangs het water langzaam in de bodem druppelt. Leg ze tussen de meest dorstige planten, het liefst onder de mulchlaag of schors. Zo ligt ze netjes verstopt én verdampt het water minder snel. Ideaal voor een pas aangeplante haag, een strook jonge hortensia’s of een border op droge zandgrond. Gewoon aan te sluiten op de buitenkraan, al dan niet met timer.

Negeer het gazon. Het gras besproeien bij droogte is dweilen met de kraan open. Stop met maaien en wacht op de volgende regenbui. Behoud het kostbare water liever voor de rest van je tuin. Gras is sterk en herstelt vaak goed, terwijl een pas geplante boom een eerste droge zomer niet overleeft zonder jouw hulp.

Wil je wat planten of zaaien? Giet dan eerst veel water in het plantgat. Zo kunnen de wortels direct aan het water en het is veel zuiniger dan alleen na het planten begieten. Trek een cirkel van minstens 50 cm rond je struik of boom en bouw een dammetje. Zo loopt het water niet weg als het regent of jij begiet. 

Wekelijks 2 emmers per m2

In een ‘normaal’ jaar regent het in België een kleine 800 liter per m² per jaar. Omgerekend krijgt je tuin zo elke zeven tot tien dagen ongeveer 20 liter per m². Zoveel water hebben je tuinplanten ook nodig om te blijven groeien. Regent het niet, dan moet je bijna wekelijks twee emmers water per m² begieten.

Lees ook binnen HLN+ :

Komt het nog goed met dat verdorde gazon? Zo red je je tuin van uitdroging

Keuzestress bij het uitzoeken van zomerplanten? Deze is altijd een succes

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Geens

    Mijn perceel -2.250 vierkante meter -is volledig bedekt met grassen ,kruiden enz. ,maar al dat groen trekt ook veel water weg .Ik heb dit jaar enkel de basis voor mijn keuken geplant :knolselder ,prei,boontjes ,venkel ,spinazie en snijbonen plant ik na de hittegolf die er aankomt .Alle dagen gebruikt ik 20 l.water ,regenwater en spoelwater van groenten en van de spoelbak .Spijtig , ik heb dit week-end 2 dode egels gevonden ,1 daarvan in een emmer verdronken .

  • Marianne Van den Lemmer

    Je kan maar 1 ding: water geven! En planten zetten die minder water nodig hebben, maar die gaan dan weer dood als het vriest...

Lees meer