Reukerwtjes
Laurence Machiels Reukerwtjes

Exclusief voor abonnees

Keuzestress bij het uitzoeken van zomerplanten? Deze is altijd een succes

Een allerzoetst parfum en een weelde aan kleuren: weinig planten hebben zoveel te bieden als reukerwtjes. Laat ze klimmen in de tuin of in een pot op het terras en knip er regelmatig wat voor in huis. Onze tuinexperte geeft tips over hoe je het meest uit deze eenjarige zomerplant haalt. 

Reukerwten zijn eenjarig: je zaait ze elk jaar opnieuw. Of je koopt plantjes — die vind je nu in het tuincentrum of bij kwekers van eenjarigen. De reukerwt (Lathyrus odoratus) is overduidelijk familie van de erwtjes uit de moestuin, alleen wordt ze veel hoger, zijn haar bloemen veel groter en veel kleurrijker. En vooral: ze geuren, met een uniek zoet parfum. Al geuren niet alle reukerwtjes even hard. De oude rassen geuren het sterkst: King Edward VII, Painted Lady, Black Knight of de modernere Matucana, een van de meest populaire reukerwtjes ooit en een absolute aanrader voor de tuin, met heel elegante bloemen in rood en paars.

Twee meter hoog

Reukerwtjes houden van zon, maar niet van droge of hete grond, daarom doen ze het ook zo goed in onze doorgaans frisse en vochtige (behoudens uitzonderingen!) zomers. Tuinier je op zanderige grond, plant ze dan liever op een plek waar ze alleen in de voormiddag of namiddag zon hebben. Geef ze sowieso een flinke portie compost mee in het plantgat. Plant ze 20 cm uit elkaar en geef ze water tot je ziet dat ze goed beginnen te groeien. Strooi een royale laag mulch aan hun voeten, tegen de hitte en de verdamping; zeker in een hete zomer kunnen reukerwtjes elke drup water en wat extra koelte goed gebruiken.

Opgelet! Jonge reukerwtjes zijn net als gewone erwten lekkere hapjes voor slakken en duiven. Strooi ecologische slakkenkorrels rond elk plantje, en zet er eventueel tijdelijk rijshout of een net over, tegen de duiven. Reuk­erwtjes groeien heel hard, in een warme, vochtige junimaand kan dat makkelijk 10 cm per week zijn. De meeste worden wel twee meter hoog in één seizoen. Vind je dat te hoog voor je tuin, neem dan halfhoge (60-120 cm) zoals Solway Sapphire en Aurora Borealis, of Bounce Navy Blue. Ze hebben genoeg aan een beetje steun, zoals een paar bamboestokken of een stukje gaasdraad.

Je hebt ook lage reukerwtjes voor in pot, zoals Lavender Sprite of Little Sweetheart. Zorg dat de pot groot genoeg is, liefst 40 liter, en diep, reukerwtjes maken diepe wortels. Geef ze elke twee weken vloeibare voeding voor terrasplanten, zodra de eerste bloemen verschijnen.

Steun nodig

Reukerwten zijn klimplanten; in de oksels van hun bladeren groeien ragfijne maar ijzersterke klimhaakjes waarmee ze zich vasthaken in alles wat rond hen groeit, om makkelijker omhoog, richting het licht, te kunnen groeien. Als je ze geen steun geeft of er staan geen planten in hun buurt, dan groeien ze plat als bodembedekkers over de grond. Er zijn 101 manieren om reukerwtjes te steunen. De meest courante, de wigwam, is eigenlijk niet de beste oplossing. Daarmee laat je de reukerwtjes in een punt klimmen, waardoor je bovenaan een bos veel te dicht op elkaar gepakte bloemen krijgt.

In plaats van de stokken schuin in de grond te steken, als een wigwam, kun je beter een kolom voor je reukerwtjes vormen. Dat doe je gewoon met de bamboe- of andere stokken die je anders voor je wigwam zou gebruiken. Duw de stokken recht de grond in (zorg dat je zeker nog 2 meter boven de grond over hebt!) en verbind ze bovenaan in het vierkant of in de ronde met kortere stokken. Daartussen vlecht je dan van onder naar boven wat dunnere twijgen of rijshout, of je wikkelt er touw rond, schuin omhoog.

Voor lage reukerwtjes in pot kun je een kant-en-klare metalen kooi kopen, die je elk jaar opnieuw gebruikt. Combineer ze met een laag eenjarig gras of een bladplant, die verbergen de onderste kale en vergelende stengels.

Haag van bloemen

Heb je plaats, leid je reukerwtjes dan langs een ‘haag’. Die vorm je met gaasdraad, of met horizontale draden tussen palen, met daartussen verticale draden of touwen. Zorg dat de vakken die je zo vormt niet groter zijn dan 10 bij 10 cm, dat is al een hele afstand om te overbruggen, voor de jonge scheutjes. Heb je veel snoeihout van wilg, hazelaar of berk, dan kun je een meer robuuste haag vormen. Duw de lange takken in de grond, telkens zo’n 10 cm uit elkaar, en verbind ze met een of twee stevige horizontale stokken. Zo’n haag heeft het grote voordeel dat je makkelijk en van twee kanten bloemen kunt knippen. Is de afsluiting met de buren hoog genoeg, gebruik die dan, dan geniet je de hele zomer lang van een bom aan kleuren en geuren.

Ga de eerste weken regelmatig langs je reukerwtjes en leid de hoofdtakken zo verticaal mogelijk, voor ze in elkaars vaarwater beginnen te klimmen en het een wirwar wordt. Bind ze eventueel aan met een touwtje, zodat ze zeker de goede richting, steil omhoog, groeien.

Boeketten

De truc om lang van veel reukerwtjes te genieten, is om er regelmatig van te plukken. Zo stimuleer je je plant om nieuwe bloemen aan te maken, en verhinder je ze om zaad te vormen. Het beste is om ongeveer elke tien dagen de bloemen te knippen — dat levert je een geweldig boeket op in huis, of je doet er iemand plezier mee. Reukerwtjes pluk je met zorg: neem alleen bloemen die al open staan, en knip ze zo laag mogelijk af, zodat je mooie lange stelen hebt voor in de vaas. Stengels met bloemknoppen laat je staan, dat worden je bloemen voor de komende weken.

Zeker als het droog en warm weer is, mag je flink bloemen knippen, dan hebben de reuk­erwtjes namelijk de neiging om snel zaad te vormen. Zie je al zaadpeulen zitten, knip die dan weg, er gaat te veel energie naar. Op die manier geniet je van juni tot ver in september van bloemen. Geef je planten na het plukken flink water bij droog weer, reuk­erwtjes groeien hard en hebben veel water nodig. Hoe meer water ze krijgen, hoe langer ook de stelen.

Kleur en geur

De fameuze Spencer-reukerwtjes lenen zich geweldig als snijbloem, met telkens vier grote rechtopstaande bloemen aan lange stelen. Wil je graag veel bloemen aan een steel, neem dan reukerwtjes uit de multiflora-type, zoals Colorama. Daarmee vorm je al snel een bosje vol, maar verlies je wel een beetje aan elegantie.

Kies je voor geur, zoek dan een van de oude soorten als Painted Lady, een wit met lichtroze variëteit uit 1737 (!), of Black Knight, een zeer donkerbruin, bijna zwart oudje uit 1898. Ook Matucana, High Scent, Royal Marion, Lilac Ripple, Queen of Hearts, America, Dark Passion en Cupani zijn echte geurbommen. Wil je graag van alle kleurtjes wat, koop dan een mengeling zoals Ripple Mix, met roze, lila en witte, gespikkelde heerlijk geurende bloemen aan lange stelen — ideaal voor een boeket.

Zaad en planten van reukerwtjes vind je onder meer bij silene.be, en op de tuindagen van Hex, 8, 9 en 10 juni, hex.be.

Lees verder binnen HLN+:

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

Zo houd je je gazon in topconditie: waarom elke week maaien geen goed idee is

Dit zijn de meest gemaakte fouten als je een plant koopt

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Landsman

    Niks doen en de meest mooi planten van bij ons komen vanzelf uit de grond. Helemaal gratis en voor niks.

Lees meer