Shutterstock

Met deze trucjes geef je je planten nooit meer te veel water

Je planten te veel water geven is een van de belangrijkste redenen waarom ze vroegtijdig het leven laten. Wil je ze redden van de verdrinkingsdood? Met deze slimme trucjes geef je ze nooit meer te veel water.

Trucje met de ijsblok

In plaats van je planten water te geven met een gieter, leg je beter elke week enkele kleine ijsblokjes in de aarde. Doordat het ijs langzaam smelt, nemen de wortels het water op het juiste tempo op en verdrink je ze niet.

Watergeven via een app

Nogal vergeetachtig? Dan is de app Plantsome zeker iets voor jou. Je voert simpelweg je plant in en daarna berekenen zij aan de hand van het lokale weerbericht, de hoogte van je plant en de hoeveelheid licht wanneer en hoeveel water je plant nodig heeft. Daarna krijg je een melding op de dag dat je plant water nodig heeft en ook over hoeveel je nu precies moet gieten. Simpeler kan haast niet! Geen idee welke plant je hebt? Dan kan je ook hun hulp inschakelen. Nog makkelijker werkt Plantifier, een andere app waar je simpelweg een foto van je huisplant invoert en andere gebruikers je vertellen welke het is.

Automatische gieters

Helemaal geen groene vingers? Tegenwoordig zijn er heel wat apparaatjes op de markt die het werk voor jou doen. Zoals dit gieterapparaatje waarbij je gewoon de bol met water moet vullen en de plant zelf het benodigde water zal opnemen. Mag het iets vernuftiger? Een beetje speurwerk op Google naar bewateringssystemen voor planten toont je al snel tientallen toestelletjes die jou het leven makkelijker maken.

DIY-systemen

Geen zin om veel geld uit te geven? Je kan ook zelf een systeem maken zodat je je planten nooit te veel water geeft. Pluspunt: je hoeft er zelfs geen handige Harry voor te zijn. Wij leggen je graag 2 methodes uit.

Methode 1: neem enkele plastic flesjes en vul ze met water. Draai de dop erop en maak nu met een schaar een gaatje in de dop. Draai de fles om en plant ze in de aarde met de dop naar beneden. Het water zal nu geleidelijk in de aarde druppelen waardoor je planten nooit te veel water krijgen.

Methode 2: neem een fles of een bokaal, vul die met water en zet hem naast je plant. Let erop dat de fles of bokaal ietsje hoger staat dan je bloempot. Neem nu een nylon of katoenen koordje. Leg dat aan de ene kant in het water en aan de andere kant duw je het in de grond van je plant. Je planten zullen ook op die manier geleidelijk aan water krijgen en niet te veel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer