11 Machu Picchu.
Jeremiah Berman via Unsplash Machu Picchu.

Ontdek de wereld vanuit je zetel: 10 leuke virtuele reizen

Wou je deze zomer naar Ibiza, Japan of Scandinavië? De kans is groot dat die plannen in het water vallen. Jammer, maar begrijpelijk, want onze gezondheid gaat voor. Gelukkig is er een fijn alternatief voorhanden: je kan ook een virtuele vakantie maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje verbeelding en een internetverbinding. 

1. Zweeds Lapland

11 Foto ter illustratie van het noorderlicht.
v2osk via Unsplash Foto ter illustratie van het noorderlicht.

Het aanschouwen van het noorderlicht staat bij veel reizigers op de bucketlist. Dankzij Lights over Lapland uit Zweeds Lapland kan je vanuit je zetel genieten van dit natuurfenomeen. Het reisbureau heeft namelijk enkele 360 graden video’s online gezet, waarin je niet alleen het aurora borealis kunt spotten, maar ook een tocht kunt maken met husky’s en rendieren, én een kijkje nemen in het bekende IJshotel. 

Meer info vind je op YouTube en op de website van Lights over Lapland.

2. Jeruzalem, Israël 

11 Foto ter illustratie van Jeruzalem.
Cole Keister via Unsplash. Foto ter illustratie van Jeruzalem.

Om het toerisme te boosten, heeft Israël verschillende virtuele tours gemaakt, waaronder eentje die je rondleidt in Jeruzalem. Extra pluspunten: je kan 360 graden om je heen kijken en er is een voice-over die je als gids voorziet van interessante weetjes. 

Meer info vind je online

3. De Kliffen van Moher, Ierland

11 Foto ter illustratie van de Kliffen van Moher.
John Finkelstein via Unsplash. Foto ter illustratie van de Kliffen van Moher.

Wist je dat de Kliffen van Moher tot de hoogste kustkliffen van Europa behoren? Ze zijn ongeveer 8 kilometer lang en 214 meter hoog. Om maar te zeggen: je hebt er prachtige vergezichten. 

Meer info vind je op de toeristische website van de Kliffen van Moher.

4. Central Park, New York, VS

11 Foto ter illustratie van Central Park.
Juan Di Nella via Unsplash Foto ter illustratie van Central Park.

Central Park in New York is ongetwijfeld het bekendste park van de VS. Misschien wel van de hele wereld. Dankzij een online tour kan je er ook virtueel rondwandelen, bij wijze van spreken. Een gids voorziet je ondertussen van interessante achtergrondweetjes over het park. 

Meer info vind je online.

5. Grand Canyon, Arizona, VS

11 Foto ter illustratie van Grand Canyon.
Alan Carrillo via Unsplash. Foto ter illustratie van Grand Canyon.

Een snelle zoektocht op het internet levert ongetwijfeld een heleboel foto’s op van de Grand Canyon, maar liefhebbers kunnen online ook een archeologische tour volgen. Zo kan je genieten van dit natuurgeweld en tegelijk nog een beetje bijleren. 

Meer info vind je op de website van National Park Service. 

6. Yosemite National Park, Californië, VS

11 Foto ter illustratie van Yosemite National Park.
Getty Images Foto ter illustratie van Yosemite National Park.

Komt het landschap van Yosemite National Park je bekend voor? Niet zo moeilijk, want het is jarenlang gebruikt als de standaardachtergrond van vele MacBooks. En terecht, want het is een van de mooiste natuurparken van de Verenigde Staten. Dankzij een virtuele tour kan je er een wandeling maken langs verschillende rotsformaties, meren en watervallen. 

Meer info vind je op de website van VirtualYosemity. Via de website van National Park Service kan je ook een kijkje nemen via webcams.

7. Op safari

11 Foto ter illustratie van een gamedrive.
redcharlie via Unsplash Foto ter illustratie van een gamedrive.

Dierenliefhebbers die graag eens op safari gaan, kunnen die droom verwezenlijkt zien via livestreams. Onder meer de luxehotelgroep andBeyond - dat lodges heeft in Afrika, Azië en Zuid-Amerika - neemt je mee op die manier op gamedrive. Dat wil zeggen dat een gids enkele uren rondrijdt in een park, zodat je oog in oog komt te staan met allerlei dieren, waaronder de Big Five (leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels). 

Meer info vind je op de website van andBeyond.

8. Stonehenge, het Verenigd Koninkrijk

11 Foto ter illustratie van Stonehenge.
Robert Koorenny via Unsplash Foto ter illustratie van Stonehenge.

De oeroude megalieten van Stonehenge staan sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst en lokken meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Ben jij ook benieuwd? Dan kan je de prehistorische steencirkel van dichtbij bekijken dankzij een interactieve 360 graden tour. 

Meer info vind je op de website van English Heritage.

9. Macchu Picchu, Peru

11 Foto ter illustratie van Machu Picchu.
Willian Justen de Vasconcellos via Unsplash Foto ter illustratie van Machu Picchu.

Wie Peru zegt, denkt waarschijnlijk meteen aan lama’s, Inca’s en Machu Picchu. Normaal moet je het openbaar vervoer nemen of een trektocht ondernemen om er te geraken, maar nu kan je zowel de Inca Trail als het mysterieuze wereldwonder ook online bekijken. Schitterend om te zien, en als je er ooit nog naartoe reist, ben je alvast goed voorbereid.

Meer info vind je op YouTube en Google Arts & Culture.

10. Great Barrier Reef, Australië 

11 Foto ter illustratie van het Great Barrier Reef.
Ishan @seefromthesky via Unsplash Foto ter illustratie van het Great Barrier Reef.

David Attenborough is vooral bekend om z’n spectaculaire natuurdocumentaires, maar hij heeft ook een interactieve tour gemaakt van het Great Barrier Reef, vlak voor Australië. Vanuit je luie zetel kan je een heuse snorkelervaring meemaken, en tussen de koralen en duizenden vissen zwemmen. De fijne, zachtaardige stem van Attenborough krijg je er als extraatje bij. 

Meer info vind je online

Lees ook: 

1 op de 2 wil dit jaar op vakantie in eigen land: is er wel genoeg plaats? En wat betekent dat voor de prijzen? (+)

Deze zomer naar het strand van Oostende? Enkel met ‘strandpas’, zegt burgemeester Tommelein

Veel mensen zitten de komende weken voortdurend thuis. In ‘Mijn Thuisblijfgids’ lees je diverse tips en tricks van experts en journalisten om deze periode (ook mentaal) gezond en met goeie moed te overbruggen. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel wouters

    En moeten wij daar nu voor betalen, nu de reissector op zijn gat zit zou het wel eens kunnen zijn dat wij nu moeten betalen om dit te lezen? Hopelijk is dit niet zo, want ik wil de reissector zeker niet steunen.

Lees meer