9 foto ter illustratie
Getty Images foto ter illustratie

Exclusief voor abonnees

Vakantie in eigen land: de beste tips voor een staycation

Thuisblijven tijdens de zomer is milieuvriendelijker en goedkoper dan op reis gaan. En supercool, zeker met de tips van insiders.

De tips van auteur Sophie Allegaert

“Niets mis met de hele tijd in je tuin zitten, maar voor mij is het recept van een goede staycation op ontdekking gaan. Ga op reis zoals je dat in een ander land ook doet! Dat doen we te weinig, terwijl het perfect kan. Je hoeft heus niet naar Costa Rica om paard te rijden op het strand. In Oostduinkerke kan dat evengoed, bij Manege Ter Duinen. Een uurtje kost zeventien euro; dat is heel doenbaar, en je krijgt er de zonsondergang bij. Of strandzeilen bij LAZEF in De Panne. Zulke dingen geven je thuisvakantie iets meer pit.” 

9 Jam Hotel
Jam Hotel Jam Hotel

“Je kan ook perfect citytrippen in eigen land. Een absoluut pareltje is Jam Hotel in Brussel. Betaalbaar, en ze hebben er een rooftop met zwembad, wat je toch eerder in een stad als Barcelona zou verwachten. Ik ben grote fan van Lionel Jadot, de architect die de plek ingericht heeft. Je kan zijn werk ook bewonderen in Zaventem Ateliers, een creatieve hub. Aan zee heb je Garden Suite in Nieuwpoort. Het is een concept van de woonwinkel Loft Living en staat dus vol design. Op het mooie terras staat een buiten-douche. Het is perfect gelegen, want je wandelt zo naar de duinen en het strand.”

“Minder luxe maar bijzonder schattig zijn de vintage caravannetjes van camping In de Nachtegaal in het Heuvelland. Je kan er met je eigen tent of camper ook terecht. Twee nachten met een fantastisch ontbijt in de bistro kost 105 euro voor twee personen. Je zit er op een berg, met zicht op Dranouter, niet ver van de Cordoba-kabelbaan die de Rode- met de Zwarteberg verbindt. Ik kan zo’n ritje alleen maar aanbevelen, je zweeft er over de wijngaarden. Heel tof!”

“Voor de research van mijn boek Bij ons in het dorp ben ik ook in de ban geraakt van onze pittoreske dorpjes. Deurle is een klassieker. Het lijkt wel alsof er een stolp gezet is boven dat dorp. Zo onaangeroerd, zo veel groen. Er hangt een heerlijk bohemien artistiek sfeertje. Ook Dikkele, in de Vlaamse Ardennen, is zo’n idyllisch dorp waar volgens mij iedere Vlaming nostalgie naar heeft. De omweg waard.” 

Meer info: manegeterduinen.belazef.be - jamhotel.be - zaventemateliers.com - loftlivinggardensuite.be - indenachtegaal.com

Wie is Sophie Allegaert?

• verzamelt samen met Heikki Verdurme op O Dierbaar België (odierbaarbelgie.be) de mooiste adresjes van ons land

• brengt in september bij Lannoo Bij ons in het dorp uit

• woont in Brugge

9 Sophie Allegaert
Sophie Allegaert

Tips van Tanguy Ottomer

“Ook thuis wil ik me in de zomer op vakantie voelen. Elke vrijdag is er op het Eilandje Dokmarkt, een soort aperitiefgebeuren. Er speelt muziek, je kan er cavaatjes drinken, en er zijn allerlei soorten kroketjes. Je ziet de jachten liggen, en de zon ondergaan. Dan verkeer ik op-en-top in reismodus. Hetzelfde gevoel heb ik met Lazy Jack op het Kattendijkdok en met JJ House, het vroegere Jacob Jordaenshuis, pal in het historische centrum. Ik waan me er altijd in Italië. Het is ook de ideale plek om naar het beiaardconcert te luisteren tijdens het Bollekesfeest, het stadsfestival in augustus.”

9 Lazy Jack
Lazy Jack Lazy Jack

“Pas echt op vakantie voel ik me in Brussel, omdat je er zoveel Frans hoort. Het is cliché, maar ik trek graag naar de Zavel, om dan via het justitiepaleis af te zakken naar de brocantezaakjes rond het Vossenplein. Telkens als ik er ben, ga ik naar Pistolet Original. Ik hou van pistoleekes. (lacht)” 

9 Pistolet Original
Frédéric Raevens Pistolet Original

“Onlangs ben ik in Gent meegevaren op zo’n bootje van Minerva. Dat kan je huren en je kan zelfs een flesje cava meenemen om het aan boord soldaat te maken. Heel vaak laten wij, Belgen, onze toeristische trekpleisters links liggen waarvoor anderen net de wereld overvliegen. Mijn gouden tip: ga naar het belfort in Brugge of het Atomium, en bekijk dat eens door de ogen van een toerist. Je zal versteld staan.” 

Meer info: lazy-jack.bejjhouse.be - pistolet-original.be - minervaboten.be

Wie is Tanguy Ottomer?

• geeft als BeroepsBelg (beroepsbelg.be) privétours in Antwerpen, Gent, Brussel, Knokke en Brugge

• auteur van ’t Stad van vroeger

• woont in Antwerpen

9 Tanguy Ottomer
Fabian Battistella Tanguy Ottomer

Tips van Cesar Casier

“Als het mooi weer is – en laten we dat vooral hopen – breng ik mijn zomer het liefst aan zee door. Vakantie is voor mij zon, zee en strand. Ik hou van Oostende, en Nieuwpoort is aan het opkomen, maar mijn favoriete badstad is Knokke. Ik weet dat het de stempel heeft dat het blasé is, maar er is echt zoveel meer te doen. Ik vind het vooral een gezellig shoppingstadje. Ik ken de winkels er als mijn broekzak. Voor onderleggertjes, kadertjes, potjes en andere woonitems moet je bij Objet Trouvé zijn. Ze hebben ook winkels in Kortrijk en Brussel. Ik kom er nooit met lege handen buiten. Voor mode is Louis een aanrader – daar verkopen ze ook mijn collectie truien – en Sketch. Ik kom ook altijd graag in de winkel van Essentiel Antwerp. Inge Onsea is een goede vriendin van me.” 

“In Knokke kan je bovendien heerlijk tafelen. Boo Raan is een uitstekende Thai, Le Coup Vert by Souvereyns is voor mij het ideale lunchplekje en naar Calypso ga ik vaak vlak voor ik uitga in Kitsch Club. Je sharet er de gerechtjes, en er is ook een karaokezaaltje.” 

9 Pura Vida
Pura Vida Pura Vida

“Ook aan leuke beachbars is er geen gebrek. Pura Vida heeft goede cocktails, topmuziek en er hangt een losse sfeer. Aan de River Woods Beach Club kan je zelfs surfen.”

“Rust vind ik in de prachtige natuur van het Zwin. Ik huur vaak een fietsje om ernaartoe te gaan. Behalve als het slecht weer is ... Dan laat ik me in de watten leggen in de spa van La Réserve. Door al het reizen voor mijn werk heb ik vaak last van jetlags en die stress eruit laten masseren vind ik een must.” 

9 Revue
Borgerhoff & Lamberigts Revue

“Ik heb lang getwijfeld om Knokke ook op te nemen in Trippin’, maar uiteindelijk was er geen plaats. Naast mijn topadresjes in wereldbestemmingen als Ibiza, Marrakech, New York en Amsterdam staat er wel een heel hoofdstuk in over mijn hotspots in Antwerpen, Brussel en uiteraard ook Gent. Dat blijft mijn stad. Mijn tips? Goh, zoveel. De rommelmarkt op Sint-Baafs, de Gentse Feesten ... Maar als ik echt iets moet kiezen, dan is het Revue. Dat is mijn favoriete restaurant, het eten is er heerlijk. I love it. De rest ontdek je maar in mijn boek. (lacht)” 

Meer info: objet-trouve.be - louisantwerp.be - princess.eu - essentiel-antwerp.com - booraan.be - calypso-knokke.be - puravidaknokke.be - knokke.lecoupvert.com - knokkeout.com - la-reserve.be - revue-gent.be

Wie is Cesar Casier?

• reist de wereld rond als internationaal topmodel

• bracht net het reisboek Trippin’ uit met adresjes in binnen- en buitenland

• woont in Gent

9

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudy janssens

    Goedkoper daar heb ik mijn twijfels over, België is een zeer duur land net terug uit Spanje duurste koffie die ik daar dronk was 1euro 50 . Voor 80 euro was ik heen en terug naar murcia. Schitterend weer gedurende 12 dagen elke dag zon zee en strand voor weinig geld.

Lees meer