thinkstock

Veel verdienen op de rommelmarkt? Dat doe je met deze slimme tips

Die lenteschoonmaak mag je dan wel een propere kleerkast opgeleverd hebben, je hebt er hoogstwaarschijnlijk ook een grote hoop rommel aan over gehouden. Vooral niet weggooien! Wedden dat je er nog een zakcentje aan kan over houden?

Er zijn er deze zomer weer heel wat te vinden: rommelmarkten. Quasi ieder weekend kan je wel op een marktje terecht. Altijd fijn om af te schuimen op zoek naar de beste koopjes, maar ook leuk is om je spullen er zelf aan de man te brengen. Je houdt er wat extra vakantiegeld aan over, en voor een additionele fun factor doe je het gezellig samen met vriendinnen.

En met deze tips sla je gegarandeerd in je opzet:

- Kies je stuks zorgvuldig: die designerhandtas die je ettelijke honderden euro's gekost heeft? Die doe je beter ergens anders van de hand. Tenzij je het kan verdragen dat tientallen mensen jouw Delvaux bepotelen en enthousiast voorstellen de "sjakos" van je over te nemen voor 10 euro, laat je die dus maar beter thuis. Wat het wél goed doet zijn boeken, kledij die nog in goede staat verkeert maar niet te duur is, en leuke interieurspulletjes.

- Vraag niet te veel: net zoals je die designertas niet zal verkopen voor driehonderd euro, is ook twintig euro voor een rokje van H&M aan de hoge kant. Zorg dat je prijzen niet te hoog liggen, want de kans is groot dat je aan het einde van de dag exact dezelfde stapel weer mee naar huis kan zeulen. Laat je bij het bepalen van de prijs niet leiden door je eigen emoties. Tuurlijk, die pumps van je allereerste galabal zijn voor jou dan wel erg speciaal, maar iemand anders zal er geen euro meer voor willen betalen.

- Maak het verschil: zorg dat jouw standje iets heeft dat alle andere standhouders niet hebben. Jouw sprankelende persoonlijkheid, ongetwijfeld. Maar ook een groot en uitgebreid aanbod, bijvoorbeeld door een kraampje te delen met een vriendin die een andere kledingstijl of -maat heeft. Of door een grote spiegel mee te nemen, zodat mensen effectief kunnen passen. Wedden dat je in een mum van tijd quasi alles kwijt bent?

- Zorg voor een mooie presentatie: op een rommelmarkt struinen we meestal wat rond voor de gezelligheid, zonder echt iets te kopen. Hoe dat komt? Wel, de meeste standjes zijn een allegaartje van allerlei op elkaar gestouwde objecten, waardoor het meestal lijkt alsof er inderdaad alleen maar rommel tussen zit. En dat terwijl er meestal wél wat pareltjes te vinden zijn. Zorg voor een frisse wind en richt jouw kraampje wél mooi en georganiseerd in. Bijvoorbeeld door leuke stuks bij elkaar te hangen zodat ze een toffe outfit vormen, of door voldoende plaats te voorzien zodat toevallige passanten rustig tussen de rekken kunnen neuzen.

- Wees voorbereid: neem voldoende wisselgeld mee, niets zo vervelend als een standhouder die niet kan teruggeven op briefjesgeld. Zorg ook zeker dat je de prijs duidelijk aangeeft, vaak zijn mensen te verlegen om de prijs te vragen, waardoor je potentiële kopers kan mislopen. Ook handig, aangezien je waarschijnlijk een paar uur op zo'n marktje doorbrengt: neem een vouwstoeltje mee. Je benen zullen je dankbaar zijn, en zo hoef je niet tussen de andere kraampjes te gaan zoeken naar iets om even op te kunnen zitten.

Lees meer