5 De Leiestreek barst van de verrassende adresjes. Wij zetten een bloemendiner in pop-uprestaurant Dinner with the Queen op onze to-dolijst.
Dinner with the Queen De Leiestreek barst van de verrassende adresjes. Wij zetten een bloemendiner in pop-uprestaurant Dinner with the Queen op onze to-dolijst.

Vergeet de Ardennen, boek een tripje Leiestreek: 12 verrassendste adresjes van Kortrijk tot Gent voor dineren tot logeren

Staycationideetje, iemand? De Leiestreek tussen Kortrijk en Gent barst van de originele adresjes, waar creatieve ondernemers out of the box denken. Wij ontdekten er twaalf in de ‘101 Leiespots’-pocket om u en ‘wauw’ en ‘uniek ideetje, amai!’ tegen te zeggen: aanschouw deze hotspots om te shoppen, drinken, dineren en logeren.

SHOPPEN
1. Braavo

In deze 'trend store & tea lounge’ bieden dertig wisselende makers, starters en designers hun eigenzinnige ontwerpen aan. De spulletjes zijn heel vaak lokaal, handgemaakt, milieuvriendelijk en hele betaalbaar, van natuurlijke verzorging tot kledij, van interieur tot planten. In de tea lounge kom je op adem met koffie, thee, gezonde dranken en vegan gebak. 
Tolpoortstraat 21, Deinze. www.braavo.be.

2. Pan’s Kruidbar

Honderden bokalen, flessen en grote bruine papieren zakken vol kruiden, oliën, noten en gedroogde vruchten staan uitgestald in deze oldskool herboristerie en kruiderie in een 19e-eeuwse herenwoning. Op zoek naar inspirerende keukenkruiden, lekkere thee op maat of kruiden om je goed te voelen? Je shopt ze hier, plasticvrij.
Rekkemsestraat 115, 8510 Marke. www.kruidbar.be.

3. Bookz&Booze

Bij elk bijzonder boek hoort een drankje, vindt uitbater Ief Stuyvaert. Dus combineert hij een thriller met een straffe whisky, een Brusselmans met een Gentse gin, een roman met een rode wijn. Hier buitenwandelen met een boek, graphic novel, strip of vinyl zónder de bijpassende fles die erbij op het schap staat, is een misdaad. 
Hoogpoort 35, 9000 Gent. www.bookznbooze.be

(Lees verder onder de foto.)

5 V.l.n.r.: Braavo, Pan's Kruidbar en Bookz & Booze
rf/Henk Deleu/Wannes Nimmegeers V.l.n.r.: Braavo, Pan's Kruidbar en Bookz & Booze

DRINKEN
1. Bolwerk

Dankzij de creatieve zielen van Bolwerk ziet geen enkele dag er hetzelfde uit. Een festivalletje hier, een ecologische parktuin daar, inventieve bouwwerken her en der (de duurzame woonwagens zijn leuk!): het kan niet op. In de zomeragenda staan cultureel verantwoorde expo’s, concerten en filmavonden.
Spinnerijstraat 105, Kortrijk. Bolwerk op Facebook.

2. Bar Botaniek

Een groen luilekkerland in het midden van de stad: Bar Botaniek popt-up met bravoure. In het botanische labyrinth vlei je je neer bij de vijver of onder hoge bomen met drankjes of een lunch. ’s Zomers verrassen de uitbaters je ook met goochelsessies, yogalessen of salsa-initiaties. 
Oudenaardsesteenweg 379, Kortrijk. Bar Botaniek op Facebook.

3. Broesse

Dit is niet de Amazone of de Thaise jungle, gewoon een urban jungle in hartje Gent. Tussen de hopen en hopen planten zit achterin het pand een junglebar verstopt, met rieten zitjes en homemade limonades. De oerwoudsafari meer dan waard.
Baudelostraat 13/001, Gent. www.broesse.be.

(Lees verder onder de foto.)

5 V.l.n.r.: Bolwerk, Bar Botaniek en Brousse.
rf V.l.n.r.: Bolwerk, Bar Botaniek en Brousse.

DINEREN
1. Het Vliegend Tapijt

‘Knibbels’ doen hoogstwaarschijnlijk geen belletje rinkelen, tot je bij Het Vliegend Tapijt ging eten. Chef Felix François stak het eeuwenoude gerecht – deegbolletjes met rozijnen – in een nieuw jasje en won er prijzen mee. En zo serveert hij nog wel meer verrassingen. Dat wordt vechten om een van die vijfentwintig stoeltjes!
Pottelberg 189, Marke. www.hetvliegendtapijt.be.

2. Dinner with the Queen

In deze pop-up krijg je bij je avondmaal ook een rondleiding op de plukweide van het domein en een bezoek met de imker aan de bijen. Om daarna met extra veel honger en waardering van het verfijnde bloemenmenu van chef Lieven Lootens te genieten. In de bijbehorende hooischuur van Purfruit kan je deze zomer ook vers kleinfruit plukken.
Neerhoek 7, Oeselgem. www.dinnerwiththequeen.be.

3. Oats Day Long

Als je de titel ‘eerste havermoutbar van de Benelux’ kan strikken, ben je creatief bezig. Je smult hier van zoete havermoutbowls met appel en kaneel of hartige met rode curry, kip en cashewnoten. En je sipt er van koffies of smoothies bereid met havermelk, in een interieur van zachte havermoutkleuren. T-oat-ally uniek!
Nederkouter 55, Gent. www.oatsdaylong.com.

(Lees verder onder de foto.)

5 V.l.n.r.: de 'knibbels' van Het Vliegend Tapijt, een bloemengerechtje van Dinner with the Queen en de havermoutbowls van Oats Day Long.
rf V.l.n.r.: de 'knibbels' van Het Vliegend Tapijt, een bloemengerechtje van Dinner with the Queen en de havermoutbowls van Oats Day Long.

LOGEREN & MEER
1. Transfo

Eentje voor avonturiers jong en oud. In, op, tegen en naast deze honderd jaar oude, verlaten elektriciteitscentrale is van alles te beleven: er is een duiktank, deathride, touwenparcours en escaperoom, je drinkt er drankjes op een zalig terras en kan er kajaks en mountainbikes huren. Om ’s avonds compleet voldaan te gaan glampen op Camping Transfo, in de tuin van de oude directeurswoning.
Transfostraat, Zwevegem. www.transfozwevegem.be.

2. Boom B&B Hemelgem

Kunstenaar Piet Duthoit bouwde voor deze B&B een sprookjesachtige boomhut met een uit steen gehakte inloopdouche en wastafel. Je logeert dus in ... een kunstwerk. Verober je ontbijt met zelfgekweekt fruit en verse rijstpap – met gouden lepeltje! – op je terras tussen de boomkruinen: letterlijk en figuurlijk heerlijk.
Ardooisestraat 124, Emelgem. www.hemelgem.be

3. Herenthoeve Bloemenpluktuin

Logeren doe je hier niet, maar helemaal tot rust komen wel. In dit aardse paradijs van bloemenvelden mag je naar hartenlust plukken. Elke week bloeit er wat anders, altijd duurzaam geteeld, en tijdens het hoogseizoen pluk je er de mooiste wilde veldboeketten. Heel hip! Huiswaarts keren met aardbeien of nieuwe aardappeltjes kan ook. Vlei je er gerust neer met een picknick of neem deel aan workshops.
Heirentstraat 1, Meulebeke. www.herenthoeve.be.

5 V.l.n.r.: Transfo, Hemelgem en de bloemenpluktuin Herenthoeve.
rf V.l.n.r.: Transfo, Hemelgem en de bloemenpluktuin Herenthoeve.

Lees ook:

Vakantie in eigen land: de mooiste staycations dicht bij de deur

Luxueuze boomhut in je tuin is perfecte plek voor een staycation

Vakantie in eigen land: deze initiatieven organiseren heerlijke staycations

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer