3 Maak je tuin klaar voor de herfst.
Steven Richardson Maak je tuin klaar voor de herfst.

Exclusief voor abonnees

Zo maak je je tuin helemaal herfstklaar

Oktober zit op de wip tussen herfst en winter. Je hebt nog prachtige dagen om volop van je tuin te genieten, maar ook al eens een nachtelijke vorstprik, of een kille regendag. Bereid je tuin voor op de koude die er zit aan te komen. Er valt nu nog een pak te doen! Experte Laurence Machiels toont hoe je eraan begint. Alle adviezen over je tuin en onderhoud lees je in ons dossier.

Terras

• Haal de schaaltjes van onder je terrasplanten, ze hebben nu minder water nodig en het regent meer: hun wortels kunnen makkelijk rotten. De meeste terrasplanten sterven ’s winters van het vocht, niet van de vorst.

• Haal de meest kouwelijke terrasplanten naar binnen: citrusbomen, Mandevilla, oleander, bladhoudende Agapanthus en balkongeraniums moeten beslist voor de eerste vorst naar binnen.

• Fleur je terras op met potten herfstanemonen, cyclamen en vetplanten. Er zijn ook al winterviooltjes!

• Zorg dat de paden onkruidvrij en mosvrij de winter in gaan, zo glijd je straks niet uit. Schrob ze met scherp zand en een harde borstel; ecologische mosdodende producten werken bij deze koude niet meer. Laat het zand liggen, als anti-ijzellaagje. Strooi nooit zout in je tuin.

• Geef terrasplanten geen voeding meer, laat ze in rust gaan. 

Bloementuin

• Vanaf nu (en tot in maart) kun je rozen, struiken, bomen en hagen in pot of met blote wortel planten: de bodem heeft ondertussen een flinke portie regen gehad, zodat de wortels snel hun weg in de grond vinden.

• Ook vaste planten en siergrassen kun je deze maand nog planten; daarna is het wachten tot maart of april.

• Bloembollen plant je meteen na aankoop; hoe sneller ze de grond in gaan, hoe sterker ze in de lente zullen groeien en bloeien. Plant ze met de punt omhoog, de wortels naar beneden, en driemaal de hoogte van de bol. Dat is minimaal 5 cm diep en, voor grote bollen, niet dieper dan 12 tot 15 cm.

• Start met de vogels te voederen; ook al vinden ze nu nog volop eten in de tuin, ze moeten wel de tijd krijgen om een vet­reserve op te bouwen voor de winter. Maak de nestkastjes schoon, sommige vogels slapen er tijdens koude nachten in.

(lees verder onder de foto)

3 Ideaal om nu al je kruiden te planten. Laat ze in een pot staan, uit de wind en in de zon, en plant ze in de lente in je tuin.
Steven Richardson Ideaal om nu al je kruiden te planten. Laat ze in een pot staan, uit de wind en in de zon, en plant ze in de lente in je tuin.

Gazon

• Blijf maaien, op de hoogste stand. Lang gras is beter bestand tegen vorst, koude wind en najaarsdroogte. Er komt ook minder mos in lang gras.

• Plant krokussen in het gazon, voor de bijen en hommels, die vinden in februari en maart nog maar heel weinig eten in de tuin. Plant je latere bloembollen, zoals blauwe druifjes gemengd met narcissen, zet ze dan bijeen in een groep, zodat je er makkelijk kunt rondmaaien.

• Deze maand kun je nog een nieuw gazon zaaien, en kale plekken herstellen. Grasmatten kun je zelfs nog tot in november leggen, als het niet te veel vriest.

• De mollen zijn weer op graafronde! Mollen zijn onschuldige dieren, dood ze niet; je kunt ze wel proberen uit je gazon te verjagen. Geurbollen (op basis van lookolie) of bloembollen met een sterke geur zoals de sierui Allium ‘Moly’ zijn natuurlijke middelen om je gazon minstens één winter mollenvrij te houden. Plant de bloembollen in de gaten van de molshopen, zo’n 10 cm diep. De sieruien bloeien normaal geel vanaf juni, maar dat is niet relevant: je maait ze immers gewoon met het gras af, het is hem om de bol en zijn geur te doen. Na één tot twee jaar moet je nieuwe bollen planten.

• Hark de molshopen systematisch open, voor de regen er een harde bult van maakt. Stamp er vooral niet op, zo krijg je alleen nog maar meer verzakkingen.

Hagen

• Groenblijvende hagen, wolken en blokken van taxus, buxus, Ilex crenata of Osmanthus snoei je nu nog snel. Daarna kunnen de jonge topjes bevriezen, wat een lelijk zicht oplevert. Snoei daarna ook niet meer aan liguster, die houdt z’n blad in zachte winters.

• Hagen die hun bladeren verliezen zoals beuk, haagbeuk, meidoorn... en leibomen als linden en platanen mag je vanaf nu de hele winter door snoeien. Zet alles mooi strak, je tuin oogt zo in de winter veel netter.

• Egels gaan vanaf oktober of november in winterslaap; zorg dat er in je tuin een paar hopen bladeren of takken liggen, waar ze onder kunnen. Ook padden, kikkers en salamanders maken ervan gebruik. Of plaats een egelhotel van een wijnkistje met een tunnelingang.

(lees verder onder de foto)

3 Groenblijvende hagen snoei je nu nog snel.
Steven Richardson Groenblijvende hagen snoei je nu nog snel.

Groenten- en fruittuin

• Plant look op een zonnige plek waar het water ‘s winters niet (lang) blijft staan. Je oogst dan mooie dikke bollen verse look in juni.

• Laat geen moestuinbedje kaal liggen! Bedek alle blote aarde met mulch, bijvoorbeeld met een dik pak herfstbladeren. De bodem blijft er mooi kruimelig onder, de voedingsstoffen blijven veel beter in de grond en tal van insecten zoals lieveheersbeestjes kunnen er overwinteren.

• Heb je nog last minute veldsla, andijvie of radicchio geplant? Leg er bij vorstnachten een vliesdoek over. Die salades kunnen tegen de vorst, maar blijven mooier wanneer je ze tijdelijk een dekentje geeft.

• Wit de stammen van je fruitbomen. Het ziet er niet alleen mooi uit, zo’n laag witsel werkt tegen parasieten die zich in de schors willen nestelen, en beschermt de stam tegen vorstscheuren. Dicht zoveel mogelijk kieren en spleten; je kunt kalkwitsel als poeder kopen, of kant en klaar, in een emmer.

• Hang lijmbanden rond de stammen van appel, peer, kers en pruim, zo vang je de wintervlinder, waarvan de rupsen anders je vruchten aanvreten. Hang ook lijmbanden rond kastanjebomen, tegen de paardenkastanjemineermot.

• Oogst voor de eerste nachtvorst pompoenen, courgettes en komkommers. Laat het loof liggen, het vormt prima mulch.

• Munt, citroenverbena, citroenmelisse verliezen nu snel hun blad. Oogst ze zo snel mogelijk, dan heb je de hele winter thee uit de tuin. Knip takjes af en droog ze. Ris er de blaadjes pas af wanneer je thee maakt, hoe minder je ze kneust, hoe beter de smaken en geuren bewaard blijven.

• Neem stekken van struikachtige kruiden zoals rozemarijn, tijm, citroenverbena, salie en lavendel. Knip jonge stengels van 10 tot 15 cm lang, net onder een blad. Ris de helft van de onderste blaadjes af. Vul terracottapotten met stekgrond en prik er met een potlood gaten in, 3 tot 5 cm van elkaar. Prik er de stekjes in, duw aan en geef water. Zet de potten op een frisse plek uit de wind en de zon. Zorg dat de potgrond licht vochtig blijft en benevel de stekken bij droog weer. Volgende lente plant je de plantjes in de tuin.

Of je nu een groot gazon hebt of een kleine stadstuin: groen vergt onderhoud. Maar welke onderhoudsbeurten mag je echt niet overslaan? Met de adviezen van onze tuinexperten wordt de verzorging van je tuin een fluitje van een cent. Je leest alles in ons dossier

Lees ook binnen HLN+ :

Bye bye onkruid: onze experte toont hoe je zelfs de hardnekkigste soorten uit je tuin weert

Is je orchidee uitgebloeid en verliest je ficus bladeren? Met de tips van onze tuinexperte houd je je kamerplanten mooi en gezond

Actieplan voor de tuin: zo herstel je een kaal gazon en haal je het beste uit je bloemen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer