3 Jo Van Geert bij de bronzen tak van drie ton.
RLA Jo Van Geert bij de bronzen tak van drie ton.

"Deze kippenpoot heeft me jaren van mijn leven gekost"

Een team Aalstenaars vertrekt binnenkort naar Venetië om er in de tuin van het Palazzo Franchetti een kunstwerk te installeren naar aanleiding van de Biënnale van Venetië. De vijf ton zware tak met kippenpoot in brons werd gegoten in gieterij Van Geert in het Wijngaardveld in Aalst.

Kunstgieter Jo Van Geert maakte onder andere al het standbeeld van Pater Damiaan, maar ook de beelden van koning Boudewijn, Valerius De Saedeleer, Ondineke en Louis Paul Boon in Aalst zijn door hem gemaakt. Wat hij dit keer met zijn team presteerde, overtreft echter alles wat hij ooit al gedaan heeft. "Vooral omdat het zo snel moest gebeuren. Eerlijk, het heeft me enkele jaren van mijn leven gekost. We hebben dit in drie maanden klaargespeeld. Dat is alleen maar gelukt omdat mijn mensen weekends hebben doorgewerkt en niet meer gekeken hebben naar de uren. Mijn eerste reactie toen kunstenaar Koen Vanmechelen met het voorstel kwam was: 'onmogelijk, niet te doen'. En kijk, nu staat het er", glundert Jo.


De kunstenaar zelf omschrijft zijn werk 'Protected Paradise' als "een visuele uppercut. Uit een zee van gebroken glas hangt tussen de getormenteerde armen van twee gekloonde bomen een immense kippenpoot. Het vijf meter hoge, gekooide gevaarte wordt tussen twee enorme eieren gekneld", legt Koen Vanmechelen uit.

3 Het team van bronsgieter Van Geert is trots op de reusachtige kippenpoot.
RLA Het team van bronsgieter Van Geert is trots op de reusachtige kippenpoot.

Ponton

Jo Van Geert moest zich ontfermen over de boom en de kippenpoot. De afmetingen zijn om van te duizelen. "Alles samen zal dit werk vijf ton wegen, de kippenpoot alleen al weegt zeven- tot achthonderd kilogram. De poot is vier meter lang, de boom acht meter", weet Van Geert. Het vervoer en de plaatsing in Venetië zullen dan ook een huzarenstukje worden. "Een vrachtwagen zal het werk ophalen en naar Venetië brengen. Daar zullen boom en poot op een drijvend ponton van 35 op 9 meter gelegd worden. Het ponton heeft een kraan die tweehonderd ton aankan. Via het Grand Canale zal het gevaarte naar het Palazzo Franchetti gebracht worden, waar het in de tuin zal geïnstalleerd worden", gaat Van Geert, die met een team naar Venetië gaat om alles in goede banen te leiden, verder.


Als alles goed verloopt, zal Protected Paradise van 13 mei tot 26 november - de duur van de Biënnale van Venetië - boven de schitterende tuin van het Palazzo Franchetti uittorenen. Het thema van de Biënnale is 'Viva Arte Viva', een ode aan de kunstenaar als denker en orakel in woelige tijden.

3 Zo zal het kunstwerk er in Venetië uitzien.
RLA Zo zal het kunstwerk er in Venetië uitzien.

Jo van Geert maakt Bronzen kunstwerk Voor biënnale in venetië

Lees meer