2 Jonas Willems aan het werk in zijn zaak.
Repro Rutger Lievens Jonas Willems aan het werk in zijn zaak.

"Ik heb 150 verschillende smaken ontwikkeld"

JONAS WILLEMS (23) PRODUCEERT UNIEKE PRALINES IN EIGEN ZAAK

Eens een champagnepraline proeven met bubbeleffect? Of een praline met een vulling die smaakt naar de bekende 'Napoleonbollen'? Jonas Willems verkoopt 150 smaken in zijn nieuwe winkeltje Details Chocolatier aan de Gentsesteenweg in Erpe. "Ik heb mijn opleiding chocolatier eigenlijk nog niet afgemaakt, maar heb wel een diploma van de Hotelschool. Ik ben de enige in de klas die al pralines verkoopt", zegt hij.

De jonge chocolatier laat zich bij het maken van zijn pralines vooral inspireren door Youtube-filmpjes. "Officieel ben ik nog een chocolatier in opleiding. Ik moet nog afstuderen bij Syntra, maar ik ben een autodidact. Via zelfstudie, vooral via Youtube, leer ik van andere chocolatiers. Australiërs, Amerikanen, wat zij doen met kleur en smaak is enorm inspirerend. Ze gebruiken de kennis van moleculair koken in het maken van pralines. Van al mijn medestudenten bij Syntra ben ik de enige die nu al een winkeltje opendoet", zegt Jonas Willems, die vrijdag 24 jaar oud wordt.


Dat mag hij doen omdat hij zes jaar Hotelschool volgde in Anderlecht.


"Nadien specialiseerde ik mij in wereldgastronomie via een opleiding in Mechelen. Op basis van die diploma's mocht ik starten als chocolatier, maar ik vond toch dat ik het diploma moest hebben. Mensen vinden dat belangrijk", aldus Jonas.

2 Bij Details Chocolatier zal je naast de klassieke smaken ook talloze speciale pralines kunnen kopen.
Repro Rutger Lievens Bij Details Chocolatier zal je naast de klassieke smaken ook talloze speciale pralines kunnen kopen.

Talloze speciale smaken

Bij de jonge chocolatier kan je naast de klassieke pralines ook talloze pralines met een speciale smaak kopen. "We verkopen natuurlijk de zeevruchten en andere klassiekers. Maar daarnaast hebben we eigen creaties. Pralines met de smaak van champagne, lavendel, citroengras, marshmallows, 'Napoleonbollen', verschillende soorten koffie: espresso, café latté en cappuccino", zegt Jonas.


"In mijn winkel liggen er een vijftigtal soorten pralines, maar ik heb er veel meer. Ondertussen zal ik ongeveer 150 verschillende smaken ontwikkeld hebben. We proberen dingen uit. Bij die champagnepralines hebben we niet alleen de smaak nagebootst, maar ook de bubbels. Wie ervan bijt, proeft het. In de vitrine liggen ook niet altijd dezelfde smaken, ik wissel graag eens af", vertelt de jonge chocolatier.


Willems wordt eind deze week nog maar 24 en is dus een durver.


"Het is een groot risico", zegt Jonas. "Maar de moeite waard om het te proberen. Ik ben ook van plan om de speciale gelegenheden zoals Halloween en kerst niet zomaar te laten passeren. Zo komt er met Halloween een praline die smaakt naar pompoencake en met Sint-Maarten een die je aan marsepein en speculoos doet denken. Met Kerstmis zou ik eetbare kerstballen willen verkopen. Ballen die je in de kerstboom kan hangen, maar als het tijd is voor het dessert kan je ze dan opeten", besluit Jonas.

Lees meer