2 Miro en Matteo met hun uitvindingen.
Rutger Lievens Miro en Matteo met hun uitvindingen.

Broers Matteo (11) en Miro (13) verbazen jury met uitvindingen voor mensen met beperking: bionische handschoen en ingenieuze website

Ze zijn amper 11 en 13, maar de Aalsterse broertjes Matteo en Miro Callebaut verbaasden jury en publiek dit weekend tijdens Coolest Projects in Technopolis in Mechelen. Miro kaapte de eerste prijs weg met een zelfgemaakte website die het leven van mensen met een beperking eenvoudiger maakt, Matteo verbaasde met zijn handschoen die gebarentaal in gesproken taal omzet.

Coolest Projects is een techbeurs voor jonge mensen. Jongeren komen er hun ‘uitvinding’ die ze zelf in elkaar gestoken hebben voorstellen. Miro en Matteo, allebei leerlingen van het Sint-Jozefscollege in Aalst, gingen met een eerste prijs en een eervolle vermelding lopen. Miro kreeg de prijs voor ‘meest bruikbare project’. Matteo kreeg de eervolle vermelding van de jury.

Tandpasta-uitknijper

Miro (13) bouwde zelf een website waarmee hij mensen met een beperking wil helpen. “Op de website staan hulpmiddelen die mensen met een beperking het leven makkelijker kunnen maken. Een bekerhouder om aan de rolstoel te hangen, een tandpasta-uitknijper, een boekenopenhouder, een sleutelgrijper, een bestekhouder. In totaal negen gebruiksvoorwerpen”, zegt Miro. Gekoppeld aan een 3D-printer kan je de objecten thuis uitprinten. Ze zijn beschikbaar voor iedereen. 

Miro en Matteo deden al drie keer mee aan Coolest Projects. De eerste keer wonnen ze allebei de eerste prijs, het tweede jaar alleen Matteo en nu was het opnieuw de beurt aan Miro. “Elk jaar staan we daar met een project. Met iets dat voor ons een uitdaging is om te maken en dat wel van belang kan zijn voor de mensen”, zegt hij.

Prototype

Ook de handschoen van jongere broer Matteo (11) spreekt tot de verbeelding. Via een slimme technologie in de handschoen wordt de hoek gemeten waarop de vingers staan en dat gebaar wordt omgezet in een gesproken woord. “De meeste dove mensen kunnen niet praten. Daarom maakte ik een handschoen die gebarentaal omzet tot gesproken taal. Ik heb hier twee maanden aan gewerkt. In totaal zet het zeven gebaren om in taal: ‘ok’, ‘goed zo’ en dan de cijfers 1 tot 5", zegt Matteo.

Het is niet de eerste keer dat iemand een bionische handschoen maakt die gebarentaal omzet tot spreektaal, maar zo bekend is het concept nu toch ook nog niet. “Zoiets wordt nog niet op grote schaal gemaakt, toch zou het de communicatie met doofstomme mensen echt wel vooruit kunnen helpen”, klinkt het. Echt een dure zaak is het ook niet. De onderdelen van de handschoen van Matteo kosten samen minder dan 100 euro.

Het is aan de bedrijfswereld om iets met die uitvindingen te doen en ze verder uit te werken. De broertjes Callebaut zijn vooral geïnteresseerd in het uitvinden zelf en zijn al op zoek naar een nieuw project om volgend jaar opnieuw te kunnen scoren op Coolest Projects.

2 Matteo met zijn bionische handschoen.
Rutger Lievens Matteo met zijn bionische handschoen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer