Aalst, burgemeester, Aalst, Christoph D'Haese
Wannes Nimmegeers Aalst, burgemeester, Aalst, Christoph D'Haese

Commotie nadat Aalsters burgemeester D’Haese (N-VA) allochtone moeder de les spelt

Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) krijgt de wind van voren van armoedeorganisaties nadat hij maandag hard uithaalde naar een moeder die haar drie kinderen alleen thuis had achtergelaten, met een woningbrand tot gevolg. D’Haese had het over “de allochtone moeder”.

Toen de brandweer van Aalst een brand wilde blussen in een flat in de Welvaartstraat, ontdekten de hulpdiensten dat er drie kinderen van 2, 4 en 12 alleen thuis waren. De mama van de kinderen, een alleenstaande vrouw, was niet in de buurt. Ze had de kinderen alleen achtergelaten en was uit werken. De burgemeester uitte zijn verontwaardiging nadien op Facebook. ‘Terwijl de hardwerkende Vlaming zich in alle bochten wringt om zijn kinderen van opvang te voorzien in de vakantie, laat deze allochtone moeder haar kinderen alleen thuis’, klonk het.

Ik kom veel buiten als burgemeester en zie het regelmatig dat kinderen van Afrikaanse afkomst alleen worden gelaten. Ik wil niet stigmatiseren, maar het is een vaststelling

Christoph D’Haese

“Meer Vlaams Belanger dan N-VA’er”

De uitspraak brengt heel wat verontwaardiging teweeg. Rosita Monsieur van de lokale Aalsterse armoedeorganisatie Arminaa zegt dat de ware aard van Christoph D’Haese bovenkomt. “Meer Vlaams Belanger dan N-VA’er”, zegt ze. “Die uitspraak is zeer ongelukkig en polariserend. Zeker niet nodig. Allochtoon, autochtoon, wat maakt het uit? Moest hij weten hoeveel kinderen er deze vakantie alleen thuis zitten, of hoeveel senioren er alleen zitten te verpieteren, hij zou schrikken. Hij heeft drie straathoekwerkers, die horen dat te weten. Moesten de wijkagenten hun wijk kennen, zouden ze ook op de hoogte moeten zijn”, zegt zij.

Het Netwerk Tegen Armoede heeft ook al gereageerd en daar is te horen dat beleidsmakers beter geen algemene conclusies trekken uit incidenten. “Ouders met een laag inkomen vinden moeilijk kinderopvang. Bovendien vertrouwen ze hun kinderen niet zo graag aan iemand anders toe. Deze mensen zijn erg beschermend en afkomst speelt daarin geen rol”, zegt het Netwerk Tegen Armoede.

Niet stigmatiseren

Christoph D’Haese (N-VA) verdedigt zich. “Ik kom veel buiten als burgemeester en zie het regelmatig dat kinderen van Afrikaanse afkomst alleen worden gelaten. Ik wil niet stigmatiseren, maar het is een vaststelling”, zegt de burgemeester van Aalst. “Er is een gesprek geweest met deze mevrouw. Ik zou dat ook doen moest dit met een Vlaams gezin gebeuren”, zegt hij.

Groen: “Burgervader onwaardig”
Oppositiepartij Groen vindt de uitspraken een “burgervader onwaardig”. Dat zegt lokaal fractieleider Lander Wantens. “In plaats van een bepaalde gemeenschap te stigmatiseren zou de burgemeester beter werk maken van extra ondersteuning voor kinderopvang”, klinkt het..

Wantens betreurt dat het vandaag geen evidentie is om geschikte en betaalbare kinderopvang te vinden voor alleenstaanden en mensen uit kansengroepen. “Dit heeft niets te maken met culturele of etnische achtergrond”.

Ook de benaming ‘allochtone moeder’ is in het verkeerde keelgat geschoten. “Het hoort niet dat een burgemeester zijn inwoners opdeelt in hokjes en met insinuaties bepaalde vooroordelen de wereld instuurt.”

146 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Bibendum

    Dus moeders blijft gewoon aan de dop ipv te werken Dan kan je met de kroost op de "trein naar Oostende" en genieten van het goede weer. Voeil beter !!! LOL

  • Carla Van Geel

    Wat moet een moeder doen als ze geen opvang vind terwijl ze op het werk moet zijn? Ze kan thuis blijven en beschuldigd worden omdat ze haar kids geen eten kan geven? Job of geen job? Brood op de plank of niet? Dit zijn blijkbaar niet de problemen van de politici, ze tweeten liever om zich te profileren i.p.v. oplossingen aan te bieden.

Lees meer