Tereos-Syral aan het eiland Chipka in Aalst.
Foto Rutger Lievens Tereos-Syral aan het eiland Chipka in Aalst.

Geen protest tegen vergunning 'Amylum'

TEREOS-SYRAL VERLENGT VERBLIJF AAN EILAND CHIPKA

"Als je de ideale stad zou tekenen, dan zou je geen mastodont van een fabriek inplanten op 100 meter van de Grote Markt", aldus schepen Iwein De Koninck. Toch staat de stad positief tegenover de vergunningsaanvraag van Tereos-Syral. Opvallend: buiten een vrij brave sprekersavond van burgerinitiatief 'Over.Morgen' is er nooit een georganiseerd protest tegen de beslissing gekomen.

Even leek het erop dat Bekende Vlaming Steven Van Herreweghe en zijn collega's van het burgerinitiatief 'Over.Morgen' aan de kar zouden trekken om 'Den Amylum' van het eiland Chipka te verdrijven. Maar de opstoot van verontwaardiging bleef beperkt tot een sprekersavond in Cimorné en zakte daarna snel als een pudding in elkaar. Er stond geen actiecomité op tegen het verlengd verblijf van Tereos-Syral, geen handtekeningen voor een petitie tegen de nieuwe vergunningen. Nochtans stelden de initiatiefnemers van Over.Morgen de vraag die elke buitenstaander zich stelt wanneer hij Aalst bezoekt: wat doet die fabriek daar? Met de nadruk op 'elke buitenstaander', want de Aalstenaar die is het zo gewoon dat hij de fabriek al niet meer ziet.

Kans om 'stop' te zeggen

Er is de politiek dus niets in de weg gelegd om de omgevingsvergunning van Tereos-Syral - onbeperkt in de tijd - goed te keuren.


"Volgens sommigen is dit de unieke kans om vanuit de stad Aalst 'stop' te zeggen en het startschot te geven voor een (eventueel gefaseerd) exit scenario: de Amyxit of Terexit zo u wil", zegt schepen van Leefmilieu Iwein De Koninck (CD&V). "Ik heb hen ontgoocheld en deze kans niet gegrepen. Mijn ambities om in de voetsporen van Puigdemont, Farage of andere leerling-tovenaars te stappen zijn te beperkt. De grens tussen jezelf door een beslissing onsterfelijk, dan wel onsterfelijk-belachelijk te maken is soms zeer dun. Het gebrek aan moed ligt zeker niet aan de basis van het positieve advies of van de voorliggende positieve beslissing. Het actief op zoek gaan naar argumenten die de positieve beslissing verantwoorden vind ik minstens even moedig."

Argumenten pro Tereos

De Koninck haalt enkele argumenten aan pro Tereos-Syral. "De fabriek staat er al sinds 1873, er verdienen er zo'n 450 personeelsleden hun brood om nog maar te zwijgen van het domino-effect bij de toeleveranciers of bij de klanten die bij verhuis met een andere kostenstructuur achterblijven. Tereos betaalt ook jaarlijks 779.094,14 euro aan onroerende voorheffing. Zo zijn ze met stip onze grootste inkomstenbron op vlak van de gemeentebelastingen. Het zou niet duurzaam zijn om een goed presterend bedrijf uit onze stad weg te jagen", legt de schepen uit.


"De Vlarem-wetgeving is geen lege doos en er zijn tal van bijkomende voorwaarden die de stad aan Tereos-Syral vraagt. Zo vragen we inspanningen om vrachtverkeer op momenten van schoolverkeer uit de Burchtstraat en Alfred Nichelsstraat te weren, een vermindering van geurhinder, een meldpunt voor omwonenden voor klachten en de oprichting van een begeleidingscommissie van de vergunning die jaarlijks dient samengeroepen te worden door het bedrijf", gaat De Koninck verder.


De vergunningsaanvraag van Tereos-Syral kreeg een positief advies van de stad en de provincie. Alles wijst erop dat het bedrijf voor Kerstmis zijn vergunning zal binnenhalen.

Lees meer