Inti De Ceukelaire gooit zijn hackerstalent in de strijd.
Foto RLA Inti De Ceukelaire gooit zijn hackerstalent in de strijd.

Hacker Inti helpt slachtoffers stalkers op VIJF

Inti De Ceukelaire (20) is vanaf vandaag te zien in het nieuwe televisieprogramma 'Opgejaagd' op VIJF als een sidekick van presentator Jan Kooijman. 'Opgejaagd' doet denken aan Catfish, maar hier speelt een Aalstenaar een hoofdrol. Inti gooit zijn hackerstalent in de strijd tegen stalkers.

"We helpen vrouwen die slachtoffer zijn van cyberstalking of sextortion. Ik hou me vooral bezig met het oplossen en ontrafelen van cyberstalkings. Denk maar aan valse Facebookprofielen, gelekte naaktfoto's en anonieme dreigmailtjes. Het is bij mijn weten de eerste keer dat een dergelijk programma zoals Catfish een ethisch hacker inschakelt om zaken op te lossen en dat maakt de boel plots een stuk actueler. Cases die bij andere programma's zouden blijven liggen kunnen hier wel worden aangepakt", zegt hij." Bij de meer dan 20.000 stalkingaangiftes per jaar gaat het steeds meer om cyberstalking. De anonimiteit van het internet stelt slachtoffers en politie vaak machteloos."

Perfecte moord

Volgens de ethische hacker is het moeilijk om een vals profiel op Facebook te maken dat geen sporen achterlaat. "Een vals profiel dat geen sporen achterlaat naar de echte persoon erachter, is een beetje zoals de perfecte moord. Het is zeer moeilijk en er blijft altijd wel een aanknopingspunt achter waarmee we verderkunnen", zegt Inti. "Ik houd alleszins een zeer goed gevoel over aan 'Opgejaagd' en heb het gevoel dat ik als hacker echt een goede daad heb kunnen verrichten voor de slachtoffers in het programma. Als ze mij vragen voor een tweede seizoen, doe ik meteen weer mee", zegt hij. 'Opgejaagd' is om 21.30 uur te zien op VIJF. (RLA)

Lees meer