Koen en Peter De Bruyn voor hun zelfgesmede serre.
Foto Lievens Koen en Peter De Bruyn voor hun zelfgesmede serre.

Koen houdt smidsvuur brandend

ZOON VOLGT VADER OP IN FAMILIESMEDERIJ DE BRUYN

De smidse van Peter De Bruyn (57) en zijn zoon Koen (30) is een van de laatste in dit land. 35 jaar geleden ging Peter voor het eerst achter het aambeeld staan en nu volgt zijn zoon hem op. Zelfs Plopsaland is klant bij deze Erembodegemse familie.

De creativiteit zit bij de familie De Bruyn in de genen. De vader van Peter was beeldhouwer Mark De Bruyn. Bij de jonge generatie doet dat misschien geen belletje rinkelen, maar elke Aalstenaar loopt regelmatig voorbij een beeld van zijn hand. Het beeld van Valerius De Saedeleer op de Oude Vismarkt, dat van Priester Daens op het Werfplein en het beeld van Louis Paul Boon aan het stedelijk museum zijn van hem. Peter wilde als jongeling ook kunstenaar worden en ging op zijn zeventiende in de leer bij smid Herman D'Haese. Daarna trok hij naar Duitsland en werd er leerling-ambachtsman volgens een eeuwenoude traditie. Hij werkte opeenvolgend bij Peter Schindler in Stuttgart, bij Egon Engber in Hamburg, bij Harry Lustig in Berlijn en tenslotte bij de beroemde Manfred Bergmeister in München. In 1991 startte hij aan de Brusselbaan in Erembodegem met een geschenkenwinkel, waar hij zelfgemaakt smeedwerk verkoopt.


Intussen is zoon Koen ook smid en zet hij de smederij verder. "Het is een van de oudste beroepen die er bestaat. Vroeger had elk dorp twee, drie smederijen", zegt Peter. "Voor de industriële revolutie kon je niet zonder smederijen. Als er bijvoorbeeld een kar kapot was, moest je ze bij de smid laten herstellen. Overal waren er smederijen, veel mensen hadden zelfs thuis een smidse. Na de industriële revolutie werd alles in massa geproduceerd en dat betekende het einde van de meeste smederijen. Het was niet uitzonderlijk dat een smid zich omvormde tot autohersteller en later een garage startte."

Op aanvraag

Om te overleven als smid anno 2015 moet je out of the box denken. Koen en Peter zijn gespecialiseerd in metalen hekkens, trapleuningen, trappen en deuren, maar ze maken ook dingen vraag van de klant. "Het gekste wat een klant ooit aan ons vroeg is: smeed mij een Middeleeuws foltertuig. Hij had schetsen meegebracht, het was een toestel waar je met handen vastzat. Duidelijk een sm-toestel, maar hij beweerde dat hij gewoon van de Middeleeuwen hield", zegt Koen. Ook Plopsaland is klant. "Voor hen maakten we het sprookjesachtige hek dat aan hun zwembad staat. We werkten ook al voor Holidaypark in Duitsland", zegt Koen. Dat je in een smederij meer kan maken dan beelden, trapleuningen of hekwerk, bewijst hun laatste uitvinding. "We kweken nu groenten in een zelfgesmede serre. Het is belangrijk de oude ambacht te blijven vernieuwen", zegt Peter.

Lees meer