De panty's van Du Parc illustreren de Aalsterse textielgeschiedenis.
Foto Rutger Lievens De panty's van Du Parc illustreren de Aalsterse textielgeschiedenis.

Museum krijgt de gekste giften

VAN PANTY'S, EEN VOODOOBEELD, TOT SCHILDERIJEN VAN VALERIUS DE SAEDELEER

Het stedelijk museum van Aalst toont op de Erfgoeddag van nu zondag een selectie uit de 'erfenissen' die het sinds haar oprichting in 1901 mocht ontvangen. Nu en dan laten Aalstenaars iets na aan het museum, in de hoop dat het wordt bewaard voor de eeuwigheid. Van panty's van Du Parc, een Congolees voodoobeeld, tot schilderijen van Valerius De Saedeleer die miljoenen waard zijn.

"Nog te weinig mensen weten dat ze bij ons terecht kunnen voor een schenking wanneer ze denken iets waardevols te hebben gevonden en dat een link heeft met Aalst", zegt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed. "Beter dan het in de prullenmand te gooien, kom je beter eens naar het museum", zegt Van Overmeire. Het gaat wel om giften, het museum geeft nooit geld. "Alleen als het gaat om enorm waardevolle stukken", zegt Jeroen Meert van het archief.

6 miljoen frank

De duurste schenking ooit waren de vijf schilderijen van Valerius De Saedeleer die het stedelijk museum erfde van de Aalsterse dokter André Sierens. "In 1977 kregen wij vijf schilderijen van de Aalsterse grootmeester . De waarde van de werken bedroeg toen 6,5 miljoen Belgische frank", zegt Luc Geeroms, van het stedelijk museum.


Er worden ook giften geweigerd. "De collectie religieus werk van de overleden priester van Nieuwerkerken hebben we bijvoorbeeld geweigerd omdat de werken te weinig verband hielden met Aalst", zegt Luc Geeroms.

8.000 items

Van de 8.000 items die bewaard worden in twee depotzalen in het museum kan maar 1 procent tentoongesteld worden zondag. Daaronder een Congolees voodoobeeld. "Er waren ook Aalstenaars die iets meebrachten uit het buitenland. Er is historisch gezien een sterke band tussen Congo en Aalst. Aalstenaar Leo De Bethune was bijvoorbeeld secretaris van Kongo Vrijstaat. Vandaar enkele Afrikaanse beelden en wapens in de collectie", zegt Luc Geeroms. Maar er zijn ook typische Aalsterse items die verwijzen naar de rijke textielgeschiedenis. "Regelmatig brengen mensen ons rolletjes draad of ander textiel zoals kousen van Du Parc die ze nog ergens op de kop konden tikken", zegt Luc Geeroms.


Soms stellen schenkers hun eisen. Zo schonk de familie Pauwels-De Kegel werken van de Aalsterse schilder Theo Praet op voorwaarde dat ze permanent zichtbaar zouden zijn in het museum. "Tenzij er een heel grote tentoonstelling is zoals die over Wereldoorlog I kunnen we aan de voorwaarde voldoen. De mensen komen soms nog eens binnen om naar de werken te kijken", klinkt het.


De tentoonstelling 'Erfenissen in het museum' vindt nu zondag plaats in het stedelijk museum van Aalst tussen 10 en 18 uur. Er is ook een expo van bonsai-boompjes en een kleutersparcours.

Lees meer