2 Het vuur legde een groot deel van de huurwoning in de as.
Tim Van Damme Het vuur legde een groot deel van de huurwoning in de as.

Oma en twee kinderen ontsnappen aan de dood

DEFECTE GASBOILER VEROORZAAKT INFERNO MET EXPLOSIE

Twee kinderen en hun oma zijn gisteren aan de dood ontsnapt bij een zware woningbrand. Die ontstond nadat een gasboiler om onbekende reden vuur vatte. Omstaanders hoorden kort nadien een luide explosie. De drie slachtoffers konden ontsnappen. Twee van hen werden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Het vuur ontstond kort voor de middag in het huurhuis van Dirk Moens (38) en Kelly Fiesack (38). Zij waren op dat moment met zes van hun acht kinderen op weg naar het Provinciaal Domein van Puyenbroeck in Wachtebeke. "Om er te gaan zwemmen. Toen we net de parking van het domein opreden, werden we gealarmeerd", zucht Dirk.

2 Kelly en Dirk waren op weg naar Puyenbroeck.
Tim Van Damme Kelly en Dirk waren op weg naar Puyenbroeck.

Iedereen veilig

De woningbrand is toe te schrijven aan een defecte gasboiler die vuur vatte. Omdat alle vensters in de woning open stonden, had de wind vrij spel om de vlammen te verspreiden. In een mum van tijd stond het huis in lichterlaaie. Kort na het uitbreken van de brand hoorden omwonenden een luide knal. Het is niet precies duidelijk wat er ontplofte, maar volgens de eerste vaststellingen zou het om dezelfde gasboiler gaan. "Onze twee kinderen van 15 en 16 jaar oud konden samen met hun oma de woning tijdig verlaten. Ook de hond en de drie katten werden in veiligheid gebracht", zegt Dirk. Toch werden de drie slachtoffers preventief naar het OLOV-ziekenhuis van Aalst afgevoerd. "De oma en een van de kinderen kregen toxische rook binnen, waardoor er geen risico werd genomen", aldus de brandweer-officier.

Woning onbewoonbaar

De brandweer kwam massaal ter plaatse en bestreed het vuur met man en macht. Door de sterke rookontwikkeling was dat geen evidente opdracht. Een deel van de woning kon gered worden, maar de schade is zo enorm dat het huis onbewoonbaar werd verklaard. Tijdens de bluswerken werd de Grote Baan tussen het kruispunten met Herdersem-Dorp en de Schrovestraat afgesloten voor het verkeer.


Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) bood de bewoners een tijdelijke noodwoning aan. Het gezin ging daar op in, maar bracht de afgelopen nacht bij vrienden door. "Morgen hebben we een afspraak met de burgemeester. Hij zal ons dan een noodwoning laten toewijzen", zegt Dirk. D'Haese laat weten dat de sociale dienst van de politie de kinderen al van enkele kledingstukken kon voorzien.

Op zoek naar hulpgoederen

Op Facebook werd al een oproep tot inzameling van hulpgoederen gelanceerd. "Eerder deze maand deden we al een oproep om juf Leen te helpen nadat haar woning was uitgebrand. Nu doen we hetzelfde voor Dirk, Kelly en hun kinderen. We zijn op zoek naar kledij voor meisjes van 6 tot 18 jaar en voor jongens van 10 jaar. Speelgoed en schoenen zijn welkom. Ook voor de ouders hebben we kleren nodig", zegt Evy De Backer. Wie hulpgoederen wil doneren, kan contact opnemen via mail naar evy.debacker@bz.vlaanderen.be

Lees meer