2 Deze roze olifant moest het boegbeeld worden van de campagne, maar dat mag niet meer na een klacht van brouwerij Huyghe.
Kos Deze roze olifant moest het boegbeeld worden van de campagne, maar dat mag niet meer na een klacht van brouwerij Huyghe.

Brouwerij boos over roze olifant

RESTAURANTS DELEN BLAASZAKJES UIT, MAAR OPVALLENDE MASCOTTE MAG NIET

In dertig restaurants van Aalter en Knesselare krijg je vanaf dit weekend weer een gratis alcoholtester bij de rekening. De campagne moest ondersteund worden door een opblaasbare roze olifant van meer dan twee meter hoog. Maar die blijft op stal na een klacht van de brouwerij van Delirium Tremens.

De gigantische roze olifant werd voor het eerst gelanceerd op de jaarmarkt in september. Nadat er foto's op Facebook en in onze krant waren verschenen, kreeg de gemeente een klachtenbrief van de brouwerij Huyghe uit Melle. Zij maken het bier Delirium Tremens en de roze olifant is hun symbool. Ze willen niet dat de olifant in Aalter nog gebruikt wordt. Het schepencollege wil het niet tot een rechtszaak laten komen en heeft beslist de roze olifant voorlopig in de kast te laten. Bij Brouwerij Huyghe kon of wou gisteravond niemand reageren.


"Al jaren maakt de VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, red.) gebruik van de roze olifant als campagnebeeld", zegt commissaris Peter Ponnet van de politie Aalter-Knesselare. "Er was geen vuiltje aan de lucht. Maar brouwerij Huyghe vindt nu dat er met onze grote opblaasbare roze olifant te veel een link is naar hun biermerk Delirium Tremens. Dit is heel jammer, want de actie heeft niks te maken met het bier. Wanneer we niet luisteren naar hun klacht, kan deze zaak voor de rechtbank komen. Op vraag van de brouwerij gebruiken we de roze olifant niet."

2 Sofie De Meyer, agente Nadine Van Oost, Joachim De Paepe en Jasmien Vandorpe van de drugspreventiedienst.
JSA Sofie De Meyer, agente Nadine Van Oost, Joachim De Paepe en Jasmien Vandorpe van de drugspreventiedienst.

9.000 zakjes

Met of zonder roze olifant: vanaf dit weekend worden de 9.000 blaaszakjes bedeeld in de dertig restaurants in Aalter en Knesselare. Het is ondertussen de vijfde keer dat de actie gehouden wordt en de reacties zijn steevast positief. "Het belangrijkste is dat er door het uitdelen van de blaaszakjes bij de rekening op restaurant, aan elke tafel effectief gepraat wordt over een BOB en over rijden onder invloed van alcohol", zegt Joachim De Paepe van de drugspreventiedienst. "De alcoholtesters die wij uitdelen geven enkel een indicatie of iemand te veel gedronken zou hebben of niet. Het is en blijft nog altijd de controle van de politie zelf, die doorslaggevend is. Hoe dan ook: als je het blaaszakje gebruikt en je blaast positief, stap je gewoon niet meer achter het stuur!"


De blaaszakjes worden gratis uitgedeeld in dertig restaurants die je kan vinden op www.maakjezelfgeenblaasjeswijs.be. Ook wie met de feestdagen thuis mensen ontvangt, kan gratis blaaszakjes uitdelen. Die kan je afhalen in het gemeentehuis van Aalter en het Sociaal Huis van Knesselare.

Lees meer