2 Het Aalter van burgemeester Pieter De Crem (CD&V) neemt het Knesselare van Erné De Blaere (inzet, rechts) onder zijn hoede.
Joeri Seymortier Het Aalter van burgemeester Pieter De Crem (CD&V) neemt het Knesselare van Erné De Blaere (inzet, rechts) onder zijn hoede.

En nieuwe fusiegemeente heet ... 'Aalter'

BEIDE GEMEENTERADEN ZETTEN OP 23 MEI OFFICIEEL LICHT OP GROEN

Aalter en Knesselare willen nu officieel de stap zetten tot een fusie. Op dinsdag 23 mei zal er in de twee gemeenten op hetzelfde moment een gemeenteraad gehouden worden, die de 'intentie tot een fusie' moet goedkeuren. Opvallend: na de fusie op 1 januari 2019 zal de nieuwe fusiegemeente 'Aalter' blijven heten. De inwoners van Knesselare krijgen meteen ook het veel goedkopere belastingtarief van de Aalternaren als cadeau.

Als er onderweg geen struikelblokken meer zijn, komt er nu zeker een fusie tussen de buurgemeenten Aalter en Knesselare. Aalter telt 20.500 inwoners en Knesselare een kleine 8.500. Titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V) van Aalter zei gisterenavond op de gemeenteraad dat de gesprekken helemaal rond zijn. Over een fusienaam wou hij zich nog niet uitlaten.

2
JSA

'De grote broer'

Zijn collega-burgemeester Erné De Blaere (Groep 9910) van Knesselare blijft over de fusie nog altijd in een voorzichtige voorwaardelijke wijs spreken, maar bevestigt onze krant wel dat de naam van de fusiegemeente 'Aalter' wordt. "Dat is ook helemaal geen probleem", zegt burgemeester De Blaere van Knesselare. "Door samen te gaan met Aalter en gewoon de naam van 'de grote broer' te nemen, kunnen ook de namen Knesselare en Ursel behouden blijven. In de komende onderhandelingen zal het behoud van zoveel mogelijk autonomie voor Knesselare en Ursel centraal staan. Ook die namen willen we niet kwijt. En dat zal zeker lukken. Na de Aalterse fusies in de jaren zeventig spreken de mensen toch ook nog altijd van het Kasteel van Poeke en niet het Kasteel van Aalter?"


Het was Pieter De Crem zelf die gisterenavond rond 21.30 uur op het einde van de gemeenteraad alle twijfels over de nakende fusie definitief de kop in drukte. "Op 23 mei zullen de gemeenteraden van Aalter en Knesselare op hetzelfde moment vergaderen en daar de principiële beslissing nemen om tot een fusie over te gaan", zei De Crem in een korte mededeling. "Dat is de eerste stap die moet gezet worden. Daarna moet een stuurgroep en enkele ambtenaren tot de praktische uitwerking van de fusie komen. Voor het einde van dit jaar moet de definitieve beslissing tot een fusie dan genomen worden. De fusie zelf zou dan ingaan op 1 januari 2019. De gesprekken zijn afgerond, dus nu moet de molen draaien. Of de fusiegemeente de naam Aalter krijgt? Laat ons dat op de gemeenteraad van 23 mei maar bekend maken. Maar het wordt geen verrassing", knipoogt De Crem.

Lagere belastingen

Voor de inwoners van Aalter verandert er na de fusie op het eerste zicht niets. Voor die van Knesselare en Ursel wel. Zij betalen vandaag 8 procent personenbelasting en dat zakt naar de 6,5 procent van Aalter. De opcentiemen van de 'grondlasten' zakken van 1.650 naar 1.400 en de algemene belasting van 75 euro per gezin die in Knesselare moet betaald worden, bestaat in Aalter helemaal niet. De inwoners van Knesselare en Ursel zullen ook het gratis containerpark van Aalter mogen gebruiken. De twee gemeenten krijgen van de hogere overheid ook per inwoner 500 euro schuldenlastenverlaging, omdat ze vrijwillig fuseren.

Weinig gemor

Bij de inwoners van Knesselare is er voorlopig maar weinig gemor. Bij het gemeentepersoneel van Knesselare is die ongerust er momenteel wel. "Nergens voor nodig", verzekert hun burgemeester De Blaere. "In de onderhandelingen staan onze inwoners en ons gemeentepersoneel centraal. Het is trouwens decretaal vastgelegd dat bij de fusie geen gemeentepersoneel kan afgedankt worden en dat niemand minder zal verdienen."

Lees meer