Hagelstormen beuken in op Meetjesland

GEMEENTEN WILLEN DE STORMEN ALS NATUURRAMP LATEN ERKENNEN

Opeenvolgende hagelstormen hebben tijdens het afgelopen weekend ongemeen hard toegeslagen in het Meetjesland. Vooral de inwoners van Knesselare, Aalter en Evergem moesten lijdzaam toekijken terwijl een regen van gigantische hagelbollen een onoverzichtelijke puinhoop aanrichtte. De drie gemeenten willen de storm als natuurramp laten erkennen.

Dat het hard ging stormen, hadden alle weermodellen voorspeld. Maar de hagelbuien die de voorbije dagen door onze zone trokken, tartten ieders verbeelding. Een groot deel van het Meetjesland werd herhaaldelijk gebombardeerd met hagelbollen tot vijf centimeter dik. De eerste lading was vooral voor Knesselare, dat zaterdagavond op amper enkele minuten tijd werd bedekt onder een witte laag hagel. De lokale brandweer kreeg meer dan honderd oproepen in Knesselare alleen al. "Alles wat kon onderlopen, liep ook onder", zegt Peter Ponnet van de lokale politie Aalter-Knesselare. "Overal stonden straten en kelders onder water. Op een zestal locaties zijn er bomen omgewaaid. Veruit de meeste oproepen gingen om allerlei beschadigingen: daken, rolluiken, auto's, veranda's, ... noem maar op", zegt Peter Ponnet van de lokale politie Aalter-Knesselare.


Ook enkele bedrijven, zoals een schrijnwerkerij en een garage liepen zware averij op.

1.100 schadegevallen

Het stormweer sloeg zondagnacht een tweede keer toe. Opnieuw ging dat gepaard met onvoorstelbaar hevige hagelbuien. Deze keer waren vooral Aalter en Evergem aan de beurt. In Aalter werd de brandweer bijna 150 keer opgeroepen. Opnieuw werden allerlei overstromingen en beschadigingen gemeld. Twee automobilisten reden zich vast in overstroomde tunnels. Bij enkele tuinbouwbedrijven in Ertvelde werden hele serres met de grond gelijk gemaakt. Ook openbare gebouwen zoals rusthuizen en scholen ontsnapten niet aan het natuurgeweld.


Zowel Evergem als Aalter en Knesselare willen een aanvraag doen om de hagelstorm officieel als natuurramp te laten erkennen. "Op die manier kan het rampenfonds tussenkomen waar de verzekeringen tekortschieten", aldus burgemeester Joeri De Maertelaere van Evergem. In zijn gemeente waren gisteravond al 1.100 schadegevallen gemeld. Ook het gemeentehuis van Knesselare is morgen van 8 tot 18 uur doorlopend open voor mensen die aangifte willen doen. Er staat een extra ploeg paraat om alle schadegevallen te registreren. "Bewoners en bedrijven die zaterdagavond bij de verwoestende hagelbui in de brokken deelden, nemen best zo veel mogelijk foto's van de opgelopen schade", zegt waarnemend burgemeester Erné De Blaere (Groep 9910).


In de rest van de regio waren de gevolgen minder extreem. Daar bleef het vooral bij meldingen over omgewaaide bomen en lichtere overstromingen. Gisteravond laat werd opnieuw een hevige storm verwacht.De gevolgen van die storm zijn nog niet duidelijk.

Lees meer