3 Enkele leden van het stadsbestuur en de provincie bij de Motte.
Bollen Enkele leden van het stadsbestuur en de provincie bij de Motte.

Provincie pakt overstromingen Motte aan

200.000 EURO VRIJGEMAAKT OM OVERSTROMINGSGEBIED IN TE RICHTEN

De provincie Vlaams-Brabant gaat het overstromingsgebied aan de Motte in Rillaar en Tielt aanpakken. De ingrepen komen geen moment te vroeg, want zodra het regent, treedt de Motte buiten haar oevers en zet ze tuinen en kelders onder water. "Zo'n drie keer per jaar stroomt de boel onder", zeggen buurtbewoners. Prijskaartje voor de werken: zo'n 200.000 euro.

Afgelopen januari hadden de omwonenden van de beek De Motte opnieuw prijs. Hevige regens zorgden ervoor dat de rivier buiten zijn oevers trad en zetten tuinen helemaal onder water. "Twee à drie keer per jaar is het van dat. Als het regent, treedt de Motte buiten haar oevers", zeggen Louis Van Aerschot en Gilberte Van Roelen, bij wie de Motte praktisch door de achtertuin loopt. "Onze tuin staat dan ook onder water. Eigenlijk verbaast het ook niet dat het zo vaak fout loopt. Vroeger was de Motte veel breder en werd er minder vuiligheid in gegooid. Nu heeft het water gewoon geen plaats en stroomt het maar overal waar het gaan kan."

3 Louis Van Aerschot, Leo Verbruggen en Gilberte Van Roelen in hun tuin, waar ook regelmatig nog water komt.
Bollen Louis Van Aerschot, Leo Verbruggen en Gilberte Van Roelen in hun tuin, waar ook regelmatig nog water komt.

Stuk van tuin onbruikbaar

Leo Verbruggen, een van de buren, heeft zelfs altijd zandzakjes in huis liggen om te voorkomen dat het water nog eens binnendringt. "Een gevolg van de overstroming in 1998. Toen stonden heel Tielt en Rillaar onder water. Er staat ook altijd een plaat klaar die ik vastschroef om te kelder te beschermen", zegt Leo. Zijn huis ligt nog een stuk lager. "Het water stond toen wel 70 centimeter hoog in huis, de sporen zie je vandaag nog altijd. De machines in de kelder staan nog altijd op hoogte om zoiets te vermijden. Sindsdien is het niet meer zo erg geweest, maar het achterste stuk van de tuin is gewoon niet bruikbaar omdat het altijd moerassig staat. Er zijn al dikwijls beloften geweest, maar daar is nooit iets van gekomen."


Maar nu wordt er dan toch eindelijk iets aan het probleem gedaan. "De provincie Vlaams-Brabant heeft deze week een plan goedgekeurd en gaat ongeveer 200.000 euro investeren om de overstromingen aan te pakken. Er komt onder andere een overstromingsgebied op de Tieltse Motte. Ter hoogte van de oude tramdijk aan het Hazenpad zal een wei dienen om onder te lopen als het te hard regent", legt Monique Swinnen, gedeputeerde van waterlopen uit. Zij woonde vroeger in Rillaar en ook zij kreeg toen te maken met overstromingen aan de Motte. "Ook aan de brug met de E314 in Rillaar wordt de Motte aangepast. De oorspronkelijke kronkels, die ooit zijn weggehaald, komen terug, zodat het water meer plaats heeft dan nu. In Rillaar aan de Kortakker wordt er met de buurtbewoners ook nagedacht wat we kunnen doen om overstromingen in te perken." De werken aan de Motte zouden na de grote vakantie van start kunnen gaan.

3 Leo Verbruggen in zijn kelder, die nog regelmatig onder water staat.
Bollen Leo Verbruggen in zijn kelder, die nog regelmatig onder water staat.

Lees meer