2 Verdachte Hugo C. (47) uit Aarschot.
Vertommen Verdachte Hugo C. (47) uit Aarschot.

Veertiger na 13 jaar voor rechter wegens pedofilie

BEKLAAGDE ZOU ZEKER VIER SLACHTOFFERS GEMAAKT HEBBEN

Een 47-jarige man uit Aarschot wordt ervan beschuldigd jarenlang minderjarigen misbruikt te hebben. De laatste feiten dateren van 13 jaar geleden, maar de zaak komt nu pas voor het gerecht. Er zouden zeker vier slachtoffers zijn, twee van hen stellen zich burgerlijke partij. "Ik wil dat er niemand meer in zijn handen valt", zegt slachtoffer Nicky Michiels (29). De veertiger ontkent.

De feiten waarvoor Hugo C. nu terechtstaat, speelden zich af tussen april 1992 en augustus 2003 in voornamelijk Betekom, Begijnendijk en Herselt. De veertiger wordt beticht van verkrachting van twee meisjes, aanranding van een jongen en het aanzetten tot ontucht van een meisje. "Het begon op mijn 10 jaar. Ik had een moeilijke thuissituatie en voelde me zelfs toen al depressief. In die periode werd ik gepest en had ik weinig vrienden. Via mijn zus heb ik hem leren kennen in een manege in Aarschot. Hij heeft eerst met mij een vertrouwensband opgebouwd", vertelt slachtoffer Nicky Michiels 13 jaar na de laatste feiten. "Ik ging al vrij vroeg mee op stap met mijn zus en haar vriendenkring, waar hij deel van uitmaakte. Ik moest altijd wel op tijd naar huis en hij bracht me dan. Hij stopte toen langs de kant om aan mij te prullen. Later, toen ik in een open jeugdinstelling zat, kwam hij me in het weekend halen. Het gebeurde toen zelfs terwijl ik tussen hem en zijn vrouw lag in bed of in de cinema. Het heeft zo'n zes jaar geduurd, tot ik een vriendje had", aldus Nicky.

2 Een van de slachtoffers die zich burgerlijke partij stelt, Nicky Michiels, ondertussen 29 jaar.
RV Een van de slachtoffers die zich burgerlijke partij stelt, Nicky Michiels, ondertussen 29 jaar.

Negen jaar gezwegen

Pas in 2012, zo'n negen jaar na de feiten werden er stappen ondernomen. "Tot mijn 18de heb ik gezwegen, daarna heb ik het hier en daar wel verteld maar zonder gevolg. Het is pas in 2012 dat ik verhoord werd door de politie in Aarschot nadat een agent een gesprek had met mijn vader op de manege. Toen is de bal aan het rollen gegaan", vertelt Nicky.


Ondertussen zijn er nog drie slachtoffers bekend. Het gaat om twee meisjes en een jongen, ondertussen meerderjarig. Een van de meisjes zou nog paardrijles gekregen hebben van C.

"Misbegrepen"

"Op het proces ontkende hij alles, zelfs tijdens zijn slotwoord. Hij vindt zichzelf misbegrepen. 'Ik ben misschien iets te sociaal geweest', was zijn reactie. Sinds Dutroux is elke knuffel aan een kind een pedofiele actie verkondigde hij daar", zegt Nicky verontwaardigd. "Hij mag gewoon geen slachtoffers meer maken. Hij is leraar van opleiding, zat in de scouts. Hij woont volgens mij zelfs nog naast een lagere school", besluit Nicky.


Haar advocaat verdedigt ook nog het mannelijke slachtoffer. "Hij kon het echt niet aan om er bij te zijn, meer kan ik daar niet over zeggen. Ze zijn voor het onderzoek ver terug gegaan en bijna in elk milieu waar hij vertoefde, zou er sprake geweest zijn van grensoverschrijdend gedrag, maar het kwam nooit tot een klacht."


C. riskeert vier jaar effectief en ontzet te worden uit zijn rechten. Van de tegenpartij was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. De zaak gaat verder op 4 oktober. Dan staat de vrouw van C. voor de rechter op verdenking van schuldig verzuim tijdens de vermeende feiten. De twee zouden nog altijd een koppel vormen.

Lees meer