Timmy Mesotten, Tjerk Coomans en Kristoff Verbieren met hun Comesier-bier.
Foto GMA Timmy Mesotten, Tjerk Coomans en Kristoff Verbieren met hun Comesier-bier.

Wolfsdonk lanceert streekbier 'met nen hoek af'

AFTRSUN SCHENKT KOMENDE ZOMER COMESIER AAN FESTIVALGANGERS

Wolfsdonk heeft nu ook een eigen streekproduct: het bier Comesier. De brouwers gaan er prat op te werken met zoveel mogelijk lokale producten. Op termijn willen ze zelf hop verbouwen en van start gaan met een mini-brouwerij. Het bier valt duidelijk in de smaak. Op het Aarschotse festival Aftrsun, dat in augustus georganiseerd wordt en duizenden bezoekers lokt, zal het geschonken worden.

"Tjerk en Kristoff waren al enkele jaren bezig met het brouwen van bier", vertelt Timmy Mesotten. "Ze volgden onder meer een cursus bij de plaatselijke bier- en wijngilde 't Alternatief. Ik proefde het bier toevallig en was meteen verkocht. We trokken er mee naar Brouwland, waar hobbybrouwers met elkaar in contact kunnen komen. Een zythologist quoteerde toen het bier als het hoogste van allemaal. Heel veel bierliefhebbers willen dergelijk bier maken, luidde het, maar zelden lukt het hen."

Honing

Wat het geheim is? "We hebben jaren geprobeerd tot we het geschikte recept hadden", voegt Tjerk Commans eraan toe. "Het is een triple geworden met een alcoholpercentage van 7,9%. In het bier zit onder meer honing verwerkt. Net als ons logo, kan je het bier niet in een hokje duwen. Het is een bier 'met nen hoek af' geworden. In samenwerking met brouwerij De Graal uit Brakel werd een eerste hoeveelheid gebrouwen. De eerste reacties zijn alvast heel positief."

Laag alcoholpercentage

Het blijft niet bij dit ene bier. "We zijn volop bezig aan een bier met een volle smaak maar een lager alcoholpercentage", gaat Timmy verder. "Dat is de trend die we tegenwoordig overal zien opduiken. Denk maar aan de Chimay Dorée, dat een alcoholpercentage heeft van 4,8%. Mensen willen genieten van bier, maar het mag niet te zwaar zijn, want vaak moeten ze ook nog een eindje rijden."

Mini-brouwerij

De brouwers willen eerst en vooral het bier lokaal verankeren. Het is momenteel al verkrijgbaar in de plaatselijke buurtwinkel De Panda. "Op termijn denken we er aan om zelf hop te verbouwen", zegt Timmy. "We moeten wel zien hoe we dit kunnen organiseren, want hop staat ervoor bekend dat het heel snel een groot gebied inneemt. Daarnaast denken we er ook aan om een mini-brouwerij op te starten zodat we zelf een zekere hoeveelheid bier kunnen brouwen."


De brouwers willen ook aanwezig zijn op allerlei evenementen. "We hebben net een deal gesloten met het Aarschotse Aftrsun festival dat begin augustus plaatsvindt", klinkt het. "Comesier zal daar geschonken worden."


De naam Comesier komt trouwens van Tjerk COomans, Timmy MESotten en Kristoff VerbIERen. "Er zijn heel wat brainstormsessies aan voorafgegaan, tot één van onze echtgenotes de naam bedacht." Voor meer informatie: www.comesier.be

Lees meer