4 Dirk Van Sinay bij de vernielde wagen. De dieren beten een groot een gat in het dak.
Mozkito Dirk Van Sinay bij de vernielde wagen. De dieren beten een groot een gat in het dak.

Ratten peuzelen dak van Kever op

EIGENAAR DIRK VAN SINAY ZIET INTERIEUR OLDTIMER VERNIELD

Een nest ratten heeft het interieur van een authentieke Volkswagen Kever cabriolet vernield. Eigenaar Dirk Van Sinay (50) uit Affligem is er het hart van in. "Ik heb twee jaar gewerkt aan deze oldtimer. Die beesten moeten er aan."

Dirk Van Sinay is zaakvoerder van de bekende snookerhal Birmingham langs de Brusselbaan in Essene. Vier jaar geleden kocht hij een versleten Kevertje van het bouwjaar 1976. "Na mijn uren heb ik dat autootje helemaal zelf opgeknapt", vertelt Dirk. "Ik heb de motor gedemonteerd en vervangen door een beter exemplaar, de bekabeling heb ik aangepast en in het interieur plaatste ik witte lederen zetels. Ook de carrosserie werd volledig vernieuwd. Mij was het vooral om de charme van dit autootje te doen. Het is een fijne wagen om in de zomermaanden eens mee uit te rijden. Enkele koppeltjes hebben de Kever ook al gebruikt tijdens hun trouwplechtigheid. Tijdens de wintermaanden blijft het Kevertje gewoon in de garage staan."


Omdat de zon zich vorig weekend een eerste keer liet zien, besloot Dirk maandag om achter het stuur van zijn Kever te kruipen. Groot was zijn verbazing toen hij vaststelde dat de wagen binnenin haast geruïneerd was. "Ik geloofde mijn eigen ogen niet", zegt hij. "Het interieur was niet meer te herkennen. De zetels zaten onder de uitwerpselen, het invouwbaar dak en de deurbekleding was aan flarden gereten en in de bagageruimte lag het vol maïskorrels en stro. Blijkbaar zijn er ratten de garage en mijn auto binnengedrongen."

4 De Volkswagen Kever werd helemaal opgesmukt.
Mozkito De Volkswagen Kever werd helemaal opgesmukt.

Knaagdieren

De ongewenste knaagdieren konden via een klein gaatje de garage binnenkomen. "De garage staat helemaal achteraan en grenst aan enkele grote weides", luidt het. "Vermoedelijk hadden ze aan dat kleine gaatje genoeg om in de garage op zoek te gaan naar eten. Lang zullen ze niet moeten zoeken hebben, want ik de garage bewaar ik ook mijn kippeneten en stro en hooi voor de schapen. Ik vermoed dat de ratten via het motorcompartiment het interieur konden bereiken."


De dieren hielden lelijk huis in de wagen. "In het dak hebben ze een groot gat geknaagd en met de vulling zijn ze naar de koffer getrokken om een nest te maken. Ik heb intussen gifkorrels in de garage gelegd. Zeker twintig zakjes lagen er en die zijn allemaal verdwenen. Ik hoop dat die beesten nu wegblijven. Ik heb ook het gaatje in de garagemuur dichtgemaakt."


Nochtans is Dirk een dierenvriend. "In mijn tuin lopen kippen en schapen rond, die dieren leven hier in alle rust", zegt hij. "Maar ik kan moeilijk toelaten dat ratten mijn auto aan flarden knabbelen. Sommige mensen denken dat dit het werk is van een marter maar volgens specialisten zijn marters niet geïnteresseerd in maïs. Het zullen dus ratten geweest zijn."

4 De dieren hadden een nest gemaakt (boven) en de auto lag vol uitwerpselen (onder).
Mozkito De dieren hadden een nest gemaakt (boven) en de auto lag vol uitwerpselen (onder).

Duizenden euro's

Dirk kocht intussen al een nieuw dakzeil. "Zo'n zeil moest ik bestellen in Duitsland en kost 650 euro", zegt hij. "Samen met een kameraad gaan we de wagen herstellen. Eenvoudig wordt het niet. Een nieuw opklapbaar dak plaatsen, dat is precisiewerk. Ook alle zetels en de middenconsole heb ik uit de auto gehaald omwille van de stank. Ik heb het geluk dat ik die herstellingswerken zelf aankan, anders kost dit duizenden euro's."

4
Mozkito

Lees meer