‘Zo man, zo zeemeermin’: tv-stylist Jani Kazaltzis staat voor wel héél speciale uitdaging in ‘Zo man, zo vrouw’

Ongewone gasten in het make-overprogramma ‘Zo man, zo vrouw’ nu dinsdagavond. Een zeemeermin die liefst haar kleren zelf haakt en een IT’er met een voorliefde voor schreeuwerige anime en sci-fi T-shirts, Jani Kazaltzis heeft aan het Antwerps koppel Lieke (32) en Matthias (35) een hele kluif.

4 Lieke toont haar bijzonder bijberoep aan Jani voor de gelegenheid in haar eigen badkuip
Vier Lieke toont haar bijzonder bijberoep aan Jani voor de gelegenheid in haar eigen badkuip
4 De T-shirts van Matthias kunnen Jani niet onmiddellijk bekoren
Vier De T-shirts van Matthias kunnen Jani niet onmiddellijk bekoren
4 De zelfgemaakte kleedjes van Lieke komen volgens Jani 'recht uit de seventies'/
Vier De zelfgemaakte kleedjes van Lieke komen volgens Jani 'recht uit de seventies'/

Lieke Knoops houdt van haar job in de sociale sector maar ze heeft ook een wat eigenaardig bijberoep. Minstens een keer per week duikt ze als zeemeermin ‘Lelie’ het zwembadwater in. “Als lid van de ‘Mermates’ geven we zwemles aan kinderen en volwassenen waar ze met een zeemeerminnenstaart leren zwemmen. Ik doe ook optredens op kinderfeestjes. Daarnaast maak ik zelf ook zeemeerminnenkostuums”, zegt Lieke.

Tot 8.000 euro voor staart

Voor haar was zeemeermin worden een meisjesdroom die in vervulling ging. “Ik ben altijd al een waterrat geweest en net zoals zoveel meisjes droomde ik er wel eens van de mooie Ariel in ‘De Kleine Zeemeermin’. Later zag ik een reportage over zeemeerminnen in de VS die er echt hun beroep van hadden gemaakt. Ik heb woordkunst gestudeerd, hou van handwerk en ben sociaal aangelegd, dus dit leek me een fijne combinatie van al die dingen. Ik heb eerst een vrij goedkope staart uit paillettenstof gemaakt. Nadien heb ik eentje zelf gemaakt uit silicone die veel mooier is, die zie je ook in de aflevering. En ook aan het materiaal was 1.200 euro kwijt. Dus niet echt goedkoop. Een staart uit silicone kost als snel tussen 2.000 en 3.000 euro. Eentje uit pailletten kost als snel tussen de 5.000 en 8.000 euro.”

4 Jani had duidelijk nog nooit van Vlaamse zeemeerminnen gehoord
Vier Jani had duidelijk nog nooit van Vlaamse zeemeerminnen gehoord

De programmamakers van ‘Zo man, zo vrouw’ zochten zelf contact met Lieke omdat het hen wel leuk om eens een zeemeermin een re-styling te geven. “Eigenlijk kwam mijn deelname mij ook goed uit, want ik was toen ze me contacteerden net mijn kleerkast aan het ‘uitmesten’”, zegt Lieke. “Ik ben de laatste jaren flink wat kilo’s afgevallen en was op zoek naar een stijl die zowel bij mij als bij mijn figuur paste. Ik heb smallere schouders en bredere heupen. Hierdoor vond ik in winkels zelden kledingstukken die me echt bevielen. Ik maak daarom al een aantal jaren de meeste van mijn kleren zelf.” Jani werd bij die stuks naar eigen zeggen “helemaal terug gekatapulteerd naar de seventies”. Tijd voor een make-over dus.

Matthias Autrique, het lief van Lieke, is een IT’er met een voorliefde voor sciencefiction en anime tekenfilms en dat blijkt ook uit zijn kleerkast. “Te kinderachtig” zo oordeelde Jani. “Die drukke T-shirts zijn nog niet helemaal uit zijn kleerkast verdwenen hoor, maar hij maakt wel gebruik van de tips van Jani als het een beetje deftiger mag zijn voor een feestje of zo”, besluit Lieke. Toch heeft ook Jani zelf iets opgestoken. “Hij had nog nooit van zeemeerminnen in Vlaanderen gehoord, dus we hebben hem toch ook iets kunnen bijleren!”

Zo Man Zo Vrouw - Elke dinsdag om 20.35 op VIER

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer