Hoofdverdachte Sanja P.
Patrick Lefelon Hoofdverdachte Sanja P.

‘Nieuwe buur’ die bejaarden cake aanbiedt en besteelt, krijgt vijf jaar cel: “Waarom moet die niet direct naar de gevangenis?”

Sanja P. (32) is veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor het beroven van tientallen bejaarden. Zij stelde zich voor als ‘nieuwe buur’ en bood een cake aan als kennismaking. Na de koffieklets bleken portemonnees, juwelen en bankkaarten verdwenen te zijn.  Maria Van Laer (91) was één van de slachtoffers: “Waarom moet die niet direct naar de gevangenis?”

De ‘cake-bende’ zou in de loop van 2017 maar liefst 22 keer toeslaan. Telkens waren (hoog-)bejaarde dames het slachtoffer. De bende maakte in totaal voor 45.000 euro buit door spullen te kopen met gestolen bankkaarten. De slachtoffers werden zorgvuldig uitgekozen in winkelcentra. De bende wilde zeker zijn dat er iets te halen viel. Eén slachtoffer was liefst 97 jaar. 

Maria Van Laer liet zich ook in de luren leggen: “Ik had in de Carrefour op de Groenplaats gewinkeld. Daar had die bende mij blijkbaar opgemerkt. Toen ik thuiskwam, spraken twee jonge vrouwen mij in de hall aan. Zij waren studenten en kwamen hier wonen. Voor de buren hadden zij cake mee. Ik was de eerste die een stuk mocht proeven. Ik had geen mes bij om de cake aan te snijden en stelde voor om mee naar mijn appartement te komen. Daar hielden zij mij aan de praat. ‘Wat een mooie bloemen op het terras. Mogen wij even kijken?’ Ik liep mee naar het terras. Op dat moment moet één van hen mijn portemonnee gepikt hebben uit de keuken, want meteen daarna vertrokken zij. Gelukkig heb ik de diefstal snel gezien en heb net op tijd mijn kaarten laten blokkeren.”

Andere bejaarden hadden minder geluk. Zij kregen kort na bezoek van de ‘nieuwe buren’ telefoon. Angelo V. stelde zich voor als bankbediende. Hij was geïnformeerd over de diefstal van de bankkaart en vroeg de pincode door te geven zodat hij ze kon blokkeren. Uiteraard zat Angelo V. mee in het complot. Hij was de (ex-) echtgenoot van hoofddader Sanja P.

“Hoe betalen?”

De rechters oordeelden maandagmorgen dat de dames op een schandalige manier misbruik hadden gemaakt van de goede intenties van de bejaarde dames.

“U had enkel aandacht voor uw eigen financiële problemen en zat niets in met de trauma’s die u de bejaarde slachtoffers bezorgde. U ging bijzonder gewiekst te werk”, vonden de rechters. 

Sanja P. en haar ex-man Angelo V. werden veroordeeld tot 5 jaar effectieve celstraf en een geldboete. De twee mededaders kregen lichtere straffen, deels met uitstel. Tot verbazing van de slachtoffers vroeg het parket niet de onmiddellijke opsluiting van Sanja P. en Angelo V. 

Slachtoffer Maria Van Laer: “Die vrouw heeft vier kinderen. Zij heeft geen werk. Hoe zal die de slachtoffers ooit terugbetalen? Ik vrees dat zij naar een ander land zal trekken om daar te herbeginnen.  

Ook advocaat Dirk Dielen die een 85-jarig slachtoffer verdedigde, reageerde verbaasd dat de procureur niet de onmiddellijke aanhouding vorderde. 

Het risico dat de daders het land ontvluchten en elders herbeginnen is bijzonder groot.

Advocaat Dirk Dielen

“De kans dat zij België ontvluchten en herbeginnen in een ander land, is groot. Eén van de mededaders is in Zwitserland al gepakt voor dezelfde feiten.” 

De vier veroordeelden zijn allemaal afkomstig uit ex-Joegoslavië en kregen ten tijde van de burgeroorlog politiek asiel in België. Zij wonen hier in een sociale woning. Sanja P. (32) leefde van een invaliditeitsuitkering tot zij door de politie werd gearresteerd. Zij is vrij met een enkelband. Volgens haar advocaat probeert zij een OCMW-uitkering te verkrijgen omdat zij alleen moet instaan voor de opvoeding van haar vier kinderen. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • alain lammens

    En zo doen we verder ! Leve België, het land van melk en honing voor criminelen !

  • Paul Coudijzer

    Een advocaat met enkelband, dat eens moeten gebeuren, misdaad of niet , vrij moet de crimineel komen!!!!

Lees meer