2 Tien podia waren stervormig opgesteld rond een centrale backstage.
Benoit De Freine Tien podia waren stervormig opgesteld rond een centrale backstage.

'Nieuwe' Laundry Day strandt op 27.500 bezoekers

DANCEFESTIVAL VIERT TWINTIGSTE VERJAARDAG

Veel zon, een hele goede sound op de tien podia en een sterke afsluiter met Bazart: Laundry Day is na twintig jaar verre van dood. Met 27.500 bezoekers zit het dancefestival wel op het laagste niveau in vele jaren. "Maar dat wisten we vooraf, omdat we radicaal voor vernieuwing zijn gegaan", concludeert mede-organisator Wim Van der Borght.

Laundry Day is de traditionele afsluiter van de festivalzomer in Antwerpen. Publieksgewijs heeft het evenement zijn beste jaren achter de rug. Die lagen op het Nieuw Zuid, met pieken tot 65.000 mensen. Maar over de Middenvijver op Linkeroever hoeft ook niet echt geklaagd. Na drie jaar is Laundry Day er even goed thuisgekomen. De organisatie kwam in nieuwe handen: Atmosphere Architects zit nu aan de knoppen. Zij hebben onder meer ook het Summerfestival.


"Laundry Day was een uitdaging", zegt Wim Van der Borght. "Het festival beleefde de voorbije jaren een identiteitscrisis, met onenigheid over een visie op lange termijn. Wij wilden gewoon alles in vraag stellen. Zo hebben we opnieuw een link gelegd met de Antwerpse nachtclubs zoals Roxy, Ampère en Club Vaag. We gaven ze elk een podium. Ik denk dat we met onze 27.500 bezoekers - nog altijd goed voor top-10 in ons land - een fundament leggen voor de volgende twintig jaar."

2 Deze festivalgangsters hadden het naar hun zin.
Benoit De Freine Deze festivalgangsters hadden het naar hun zin.

Live stage

Die tien podia, stervormig opgesteld rond een centrale backstage, bleken een voortreffelijke vondst. En het dient gezegd: de geluidskwaliteit was top. Laundry Day kreeg ook iets meer een rock'n'roll tint met een live stage. Met de Antwerpse rapster Coely - echt wel een uitstekende zangeres - sla je nooit een mal figuur en dan moest Bazart nog komen. Dat zorgde nog voor een goede last minute verkoop. Frontman Mathieu Terryn pakte zijn publiek moeiteloos in en creëerde een stadioneske sfeer tot de stekker er om middernacht onherroepelijk uit moest.


Van der Borght is ook tevreden over het rustige verloop. "Om 19 uur hadden we welgeteld één drugsgeval. We hebben wel een aantal mensen geweigerd omdat ze te veel hadden gedronken. De ontruiming van het terrein is na het festival vlekkeloos kunnen gebeuren."

Lees meer