Chauffeur Harold Prinsen.
Foto's Kristof Pieters Chauffeur Harold Prinsen.

"Twààlf uur wachten op container"

TRUCKERS BOOS OVER CHAOS BIJ TERMINAL DP WORLD

Truckchauffeurs hebben gisteren uren aangeschoven aan de containerterminal van DP World in de Waaslandhaven. De poorten gingen zelfs twee uur dicht. De chaos lag volgens de terminaluitbater aan computerproblemen. Volgens chauffeurs loopt het er wel vaker mis.

Vrachtwagenchauffeur Harold Prinsen van Transport Lauwers uit Ranst was gisteren één van de vele truckers die onverrichterzake rechtsomkeer moest maken. "Ik moest een container gaan ophalen bij DP World en na het aanmelden kreeg ik een ticket met daarop een wachttijd van 110 minuten. Na bijna twee uur wachten werd de wachttijd plots opgetrokken tot vier uur. Mijn baas heeft me de opdracht gegeven te vertrekken zonder container."


Op sociale media spuien heel wat truckers hun gal over de gang van zaken bij DP World. Ze maken er een wedstrijdje van een ticket met de langste wachttijd te posten. De recordhouder was gisteren iemand met 746 minuten (ruim 12 uur, red.). "We lachen er mee, maar eigenlijk is het schrijnend en onmenselijk", getuigt Harold Prinsens. "Ik heb besloten er de brui aan te geven. Ik sta vast in de file of ik moet uren aanschuiven aan de terminal. Ik heb er een maagzweer van gekregen. Ik blijf trucker, maar ik ga aan de slag bij een bedrijf dat niet in de haven actief is."


Bij DP World excuseren ze zich voor de lange wachttijden. "De voorbije dagen waren er uitzonderlijke hoge volumes op de terminal en daarbovenop kwam een storing in het systeem", zegt COO Tony Filibert. "Onze terminal is sterk geautomatiseerd. Als er dan iets fout gaat, loopt het meteen vast. We kunnen dit niet zomaar manueel overnemen. Daarom hebben we de poorten gesloten, maar dit was slechts voor twee uur. Na de middag waren de problemen opgelost, maar dan hadden al heel wat truckers rechtsomkeer gemaakt."

Dag en nacht open

DP World benadrukt dat ze al heel wat inspanningen leverden door de terminal 24 op 24 uur open te zetten om te laden en lossen. "Maar daar wordt jammer genoeg nog niet voldoende gebruik van gemaakt. Op piekmomenten kan de wachttijd inderdaad oplopen, maar de tickets geven enkel richttijden aan. Die worden continu aangepast. Een chauffeur met een ticket van 350 minuten was bijvoorbeeld in 45 minuten geholpen."


Om de problemen op te lossen, ligt er bij het Havenbedrijf en de Maatschappij Linkerscheldeoever nu een plan op tafel om een depot op te richten waar truckers een container kunnen laden of lossen als de wachttijden te hoog oplopen. De containers worden dan tijdens een daluur naar de terminal vervoerd. "Dit zou een verbetering zijn, maar daar zal ongetwijfeld ook een kostprijs aan verbonden zijn", reageert Stephan Roosens van Transport Roosens uit Haasdonk. "En als onze chauffeurs niet stilstaan aan de terminal staan ze wel ergens vast in de file. Aan de Beverentunnel en Liefkenshoektunnel is het ook vaak aanschuiven. De winstmarges zijn al erg klein en dan kan je je als bedrijf niet veroorloven dat een chauffeur ergens urenlang stil staat. Ik zie de toekomst somber in. Een pasklare oplossing is er volgens mij niet."

Lees meer