Geert Beullens stelde als schijnburgemeester BDW zijn lijst voor de verkiezingen voor, met onder meer Manou Frateur van De Buurtpolitie, Marcel Vanthilt en Vitalski Baeken.
Laenen Geert Beullens stelde als schijnburgemeester BDW zijn lijst voor de verkiezingen voor, met onder meer Manou Frateur van De Buurtpolitie, Marcel Vanthilt en Vitalski Baeken.

"We maken Antwerpen onafhankelijk"

MARCEL VANTHILT EN VITALSKI BAEKEN OP SATIRISCHE LIJST BDW

Er wordt dezer dagen weinig gelachen in de politiek, behalve dan bij BDW, de lijst van performer Geert Beullens. De schijnburgemeester stelde zijn prettig gestoord gezelschap van 20 kandidaten maandag voor vlakbij het stadhuis. "Ik wil graag in een coalitie. Maar enkel als burgemeester", zegt Beullens.

Politieke satire: de Antwerpenaar lust er wel pap van. In 1994 haalde de lijst BORIS met de bobtail van theatermaker en journalist Bert Verhoye 1.200 voorkeurstemmen. Zelfs CNN stond aan de deur. Geert Beullens liet zich voor zijn campagne inspireren door de Franse komiek Coluche, die ooit presidentskandidaat was. En zo loopt hij intussen al een paar jaar rond als BDW. Kwistig strooiend met verantwerpst Latijn, elke dinsdag sardienen op het menu en uitgedost in een blauw kostuum. "Dat zal ik ook dragen als ik een zetel verover. Als Bart De Wever geen burgemeester meer is? Tja, dan hoop ik vooral dat het Jinnih Beels niet wordt. Dat gaat lastig worden om haar te imiteren."


Het programma van BDW telt één punt: de onafhankelijkheid van Antwerpen. Op de lijst staat één BV: Marcel Vanthilt. Geen politiek debuut, want in 2000 werd hij ooit verkozen voor de districtsraad op de Agalev-lijst. De tv-presentator heeft er zin in. "Toen BDW me vroeg, zei ik meteen ja. Omdat ik me door niemand voel vertegenwoordigd op de andere lijsten. Antwerpen is een vrolijke stad, veel mensen houden niet van het establishment. Maar dat zie je niet terug bij de traditionele partijen. Bij BDW weet ik: dit is het, de eenzame toeter die tegen de wind in staat te blazen. Nu, mocht ik verkozen geraken, dan ga ik het wel serieus aanpakken in de gemeenteraad. Ik wil een zinnig debat over alle beslissingen."

Pestbelasting

Naast Vanthilt bevolken nog een aantal bekende Antwerpse artiesten of acteurs de lijst. Vitalski Baeken, die gisteren forfait moest geven, maar in een filmpje een pestbelasting op notarissen voorstelt, speelde destijds samen met Beullens in Circus Bulderdrang en was 'nachtburgemeester'. Lijstduwer is Manoe Frateur, die rechercheur Eric Buelens vertolkt in 'De Buurtpolitie'. Op 11 staat Trijn Janssens, die al eens meedeed met de lijst MAMA.


In Antwerpen nemen zes kleine partijen of lijsten deel aan de lokale verkiezingen. Die zouden volgens sommigen vooral aan de 'linkse stem' knabbelen. Beullens gaat daar niet helemaal mee akkoord. "Er zijn in de stad echt wel wat mensen die zich niet bediend voelen door de politiek. Dat frustreert hen. Om ervan af te zijn, stemmen ze dan op een partij, maar zonder overtuiging. En daar zijn ook rechtsere partijen bij. De begrippen links en rechts vind ik trouwens wat uitgehold." BDW wil nu 'volle petrol' richting 14 oktober. De avond ervoor geeft Beullens een verkiezingsconference 'De schuld van de anderen' in de Arenbergschouwburg.

Lees meer