Urgentiearts Mike Smet van ZNA Middelheim.
Klaas De Scheirder Urgentiearts Mike Smet van ZNA Middelheim.

500.000 inwoners, 0 sneeuwruimers

ZWARE SNEEUWVAL VAN VORIGE WEEK LEGT PIJNPUNT BLOOT

Zware sneeuwval? Dan moet Antwerpen zich behelpen met de schop en met pekel. In het wagenpark van de grootste stad van Vlaanderen vind je geen enkele sneeuwruimer. "Omdat we die vroeger nooit nodig hadden, werd beslist de oude niet meer te vervangen", klinkt het. Maar dat er enkel strooiwagens zijn, zint burgemeester Bart De Wever niet: "We zijn vorige week letterlijk en figuurlijk door het ijs gezakt."

De stad Antwerpen heeft heel wat strooiwagens en speciale wagens met borstels en pekel om fietspaden sneeuwvrij te maken maar een sneeuwruimer zal je niet vinden in het wagenpark. Nochtans waren die er wel in het verleden, al werden ze bestempeld als overbodig. Bij de aankoop van nieuwe Spaanse modellen werd dan ook beslist geen sneeuwruimers meer aan te kopen. Tijdens de winterprik van vorige week bleek dat de Antwerpse vloot niet opgewassen was tegen zoveel sneeuw waardoor heel wat wegen en vooral fietspaden er gevaarlijk bijlagen. "We zijn letterlijk en figuurlijk door het ijs gezakt", zegt hij. "Als stad beschikken we blijkbaar niet meer over de juiste machines om dergelijke winterprikken aan te pakken. Vroeger hadden we heel degelijke Duitse machines maar die zijn dan geleidelijk vervangen door Spaanse machines en iedereen weet natuurlijk dat Spanje qua sneeuw een gespecialiseerd land is", zegt hij cynisch. Volgens de burgemeester heeft de stad alles gedaan wat ze kon maar bleek dat absoluut niet voldoende te zijn.

Uitzonderlijke situatie

Tom Peeters van de stad Antwerpen bevestigt dat de vloot enkele jaren geleden vervangen werd. "Vroeger hadden we sneeuwruimers maar omdat we die eigenlijk nooit nodig hadden werd beslist die niet meer aan te kopen. Vandaag beschikken we enkel over strooiwagens en speciale wagens met borstels en pekel voor fietspaden. En dat blijkt misschien niet voldoende te zijn voor hevig winterweer." Al is dit volgens Peeters wel een uitzonderlijke situatie. "In 2016 hebben we slechts één keer op code rood gereden. Sinds november van dit jaar zitten we al aan vier keer. De vloot is voorzien op het gemiddelde weer van de afgelopen jaren. Als blijkt dat het weer verandert, is het misschien wel nodig om de vloot ook opnieuw te veranderen." Samen met het kabinet van schepen Caroline Bastiaens zal de stadsdienst een evaluatie maken van de voorbije winterprik. Daaruit zal moeten blijken welke piste gevolgd wordt en of een nieuwe wintervloot aan de orde is. "Wij gaan luisteren naar de mensen op het terrein maar ook de Antwerpenaar wordt gehoord", aldus Liesbeth De Maeyer, woordvoerster van schepen Bastiaens.

Lees meer