Met deze Fiat 500 probeert Citify geïnteresseerden te verleiden om een flat te kopen.
Repro Lizen Met deze Fiat 500 probeert Citify geïnteresseerden te verleiden om een flat te kopen.

Auto voor kopers flat in probleembuurt

GRATIS FIAT 500 MOET GEÏNTERESSEERDEN NAAR KIJKDAG LOKKEN

Een ballonvaart, een fles champagne of een elektrische fiets, tegenwoordig strooien immobedrijven met cadeaus als je een nieuwbouwflat of huis koopt. Een projectontwikkelaar geeft nu zelfs een Fiat 500, een kleine stadswagen, bij elke verkochte studio of appartement in de wijk 2060. "De sector zou beter kopers helpen een lening te verkrijgen dan hen met cadeautjes te paaien", meent Dajo Hermans, communicatie expert.

Projectontwikkelaar Leopold Real Estate en aannemer Verelst bouwen in de Congresstraat vlak bij de Carnotstraat 65 appartementen, studio's en penthouses. Wie tijdens het kijkweekend van 12 en 13 maart zijn handtekening zet onder de aankooppapieren, krijgt er gratis de sleutels van een Fiat 500 bij. Startprijs van een studio is 137.000 euro, voor 247.000 euro koop je een penthouse met terras en 2 slaapkamers. Met de Fiat 500 krijg je daar een 'cadeau' van zo'n 14.000 euro bij.


"De wijk 2060 die zich uitstrekt tussen de Carnotstraat, Kerkstraat en de Lange Beeldekensstraat is een kleurrijke multiculturele buurt. Het openbaar vervoer en de Zoo zijn vlakbij en aan de overkant wordt de nieuwe Koningin Elizabethzaal gebouwd. Ook de heraanleg van het Operaplein zal de buurt een boost geven. Maar deze straten worstelen met het imago van 'slechte buurt'. De verkoop loopt al een jaar, maar tot hiertoe zijn er 15 flats van de 65 verkocht", zegt Nico Vrijdag, die met zijn bedrijf Citify het project promoot. "Om mensen te overtuigen hier te kopen, moet je ze eerst hier krijgen en ze de buurt tonen op een kijkdag. Wij hopen dat deze autoactie de verkoop een boost geeft."

Parkeerplaatsen

Het is niet zo dat de projectontwikkelaar hoopt met de gratis auto mensen gelijk te overtuigen om ook een van de 140 ondergrondse parkeerplaatsen te kopen. "Nee, want die verkopen wél als zoete broodjes. De parkeerdruk in de buurt is groot en nu al zijn er 70 plaatsen verkocht, aan 30.000 euro per stuk. Onder meer aan investeerders die het potentieel van deze buurt inzien en panden opkopen in de Carnotstraat."

1.000 nieuwbouwflats

De keuze om een auto weg te geven, heeft meer te maken met het overaanbod aan nieuwbouwprojecten in de stad. "Momenteel worden er in Antwerpen meer dan 1.000 nieuwbouwflats ontwikkeld. Het wordt steeds moeilijker mensen te overtuigen om iets te kopen waar nog geen steen van gebouwd is op een plek die geen A-locatie is", zegt Nico Vrijdag. "Om daar tussenuit te springen, is meer nodig dan een advertentie op Immoweb."


Niet iedereen in de sector vindt de actie een goed idee.


"Je ziet deze praktijk van cadeaus weggeven bij een aankoop steeds vaker: van ballonvaarten tot een kappersbeurt of een fles champagne. Een auto is natuurlijk vrij extreem, maar het gebeurt meer", zegt Dajo Hermans, vastgoed communicatie expert bij Be Real. "Ik wil deze actie niet veroordelen, maar de immosector zou kopers beter begeleiden bij het verkrijgen van een lening in plaats van met cadeaus te strooien. Zo'n 5 tot 20 procent potentiële kopers kunnen immers geen lening krijgen bij de bank, omdat ze niet genoeg eigen middelen kunnen voorleggen. Als immobedrijf anno 2016 moet je de klant begeleiden, niet hem proberen koste wat het kost iets aan te smeren."

Lees meer