2 Minister Philippe De Backer, Koen Van Gerven (CEO van bpost), Mark Dirckx (CEO van ENGIE Fabricom) en minister Lydia Peeters onthullen de zonnepanelen.
Klaas De Scheirder Minister Philippe De Backer, Koen Van Gerven (CEO van bpost), Mark Dirckx (CEO van ENGIE Fabricom) en minister Lydia Peeters onthullen de zonnepanelen.
2 Uittredend minister van Post en Telecom Philippe De  Backer (Open Vld) test al even de brommertjes die bpost wil inzetten.
Klaas De Scheirder Uittredend minister van Post en Telecom Philippe De Backer (Open Vld) test al even de brommertjes die bpost wil inzetten.

Bpost bedekt sorteercentrum met 3.700 zonnepanelen

4.000 van 8.000 voertuigen moeten elektrisch rijden vanaf 2030

Op het dak van postsorteercentrum X aan de Noorderlaan in Antwerpen onthulde bpost vandaag 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Het is ondertussen het vierde sorteercentrum dat werkt met zonne-energie.

De zonnepaneleninstallatie van 3.700 panelen op het dak van het bpost sorteercentrum X werd ingehuldigd door federaal minister van Post Philippe De Backer, Vlaams minister van Energie Lydia Peeters, CEO van bpost Koen Van Gerven en CEO van ENGIE Fabricom Mark Dirckx. Bpost is recent voor het zesde jaar op rij verkozen tot meest groene postale operator ter wereld. “Die positie wil ons bedrijf behouden en versterken. Sinds 2007 hebben we onze CO²-uitstoot beperkt tot 40 procent. Tegen 2030 willen we die uitstoot nog eens met 20 procent verlagen. Dit doen we door tegen 2030 de helft van ons wagenpark elektrisch te maken. In totaal gaat het daar dus om 4.000 van onze 8.000 voertuigen. Al in 2022 zullen er 600 nieuwe elektrische bestelwagens rondrijden”, zegt bpost Ceo Koen Van Gerven.

Vandaag al gebruikt bpost in steden zoals Antwerpen, de nieuwe “Colibus”, een 100% elektrische voertuig, speciaal ontworpen voor de pakjesmarkt. Hij zal in stedelijk gebied de middelgrote diesel bestelwagens vervangen. Het voertuig heeft een laadcapaciteit van meer dan 100 pakjes en is ergonomisch ontworpen voor de chauffeur.

De 3.700 fotovoltaïsche panelen werden geïnstalleerd door Engie Fabricom en hebben een capaciteit van 1 megawatt. Met deze nieuwe installatie in Antwerpen heeft bpost nu in totaal 33.000m² zonnepalen op zijn verschillende gebouwen in België, waarmee het duidelijk een van de belangrijkste spelers is in ons land op het gebied van zonne-energie. Engie heeft inmiddels al meer dan 900.000 zonnepanelen geïnstalleerd, waaronder 12.460 op het dak van de sorteercentra in Gent, Luik, Charleroi en Antwerpen. De vier installaties hebben een totaalcapaciteit van 3,2 megawatt, het equivalent van het jaarlijks verbruik van ongeveer 900 gezinnen, en moeten zorgen voor een CO₂-besparing van ruim 1.200 ton per jaar.

Engie levert de energie aan bpost aan een voordeeltarief en plaatst en onderhoudt de installaties. Na 10 jaar wordt bpost eigenaar van de installaties.

“We zijn ons bewust van het feit dat de Belgische consumenten meer en meer gebruik maken van webshops, wat leidt tot een groeiende pakjesdistributie. Om deze groei ook ecologisch op te vangen en binnen de top van de meest duurzame logistieke spelers te blijven, heeft bpost nieuwe CO₂-reductie objectieven opgesteld voor 2030. We willen de uitstoot van CO² met 20 procent verminderen. Als je bedenkt dat we sinds 2007 de CO² uitstoot van het bedrijf al met 40 procent terugbrachten, lijkt dat misschien weinig. Maar als we niets zouden doen, zou de CO² uitstoot tegen 2030 met 20 procent stijgen. Op deze manier halen we met ons bedrijf alvast de klimaatdoelstelstellingen van Parijs”, aldus Van Gerven.

Naast de nieuwe Colibus en de elektrische bestelwagens, heeft bpost ook 2.652 elektrische fietsen en 324 elektrische driewielers.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer