Cocaïnesmokkelaars riskeren tot tien jaar cel

Een Surinaamse drugsorganisatie ronselde in Antwerpen cocaïnegebruikers die voor haar cocaïnebolletjes moest smokkelen vanuit het buitenland. De aanklager heeft op het proces gevangenisstraffen tot 10 jaar geëist.

Een Antwerpse drugskoerier werd op 17 februari 2013 in de Frans-Guyaanse hoofdstad Cayenne onderschept in een auto met een 80-tal cocaïnebolletjes. In totaal ging het om 840 gram boleta's. Via de gsm van Michael B. geraakten de speurders zijn opdrachtgevers op het spoor en werd duidelijk dat een week eerder een andere Antwerpse koerier, Tim L. (29), al 470 gram smokkelde op dezelfde manier.

Drugsschuld

De organisatie bestond uit Surinamers die in Antwerpen cocaïnegebruikers ronselden die ze eerst in hun macht probeerden te krijgen. Eenmaal de gebruikers hun drugsschuld niet meer konden afbetalen, moesten ze onder meer drugs smokkelen. Via de luchthaven van Parijs vlogen de koeriers naar Frans-Guyana. Van daaruit gingen ze door naar Suriname. Met de cocaïnebolletjes moesten ze terug het vliegtuig naar Parijs nemen. De cocaïne werd in ons land gedeald.


De Surinamers Albert P. (29) en Raoel J. (32) riskeren elk tien jaar cel. Tegen hun kompanen werden straffen tot acht jaar gevorderd. Voor koerier Tim L. werd vijf jaar cel geëist. De andere koerier wordt in Frans-Guyana bestraft. Het vonnis volgt op 26 november. (KAV)

Lees meer